geberit w ścianie, a rura odpowietrzająca

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Paqel
Początkujący
Początkujący

geberit w ścianie, a rura odpowietrzająca

Post autor: Paqel »

witam,
w moim bloku zaczęła się wymiana pionów, korzystając z okazji robię remont łazienki i tu zaczynają się moje pytania :)
mieszkam na ostatnim - 4 piętrze, rura kanalizacyjna jest w ścianie z cegieł (40cm). zdecydowałem, że umieszczę stelaż ubikacji w ścianie - wkuje się 10 - 15 cm i zyskam trochę miejsca w małej łazience.
Czy mogę dać na wysokości podłogi trójnik aby uciec z odpowietrzeniem w bok o jakieś 30 cm w celu zmieszczenia stelaża, a w pion wpiąć bezpośrednio geberita ? trójnik wystaje ok 20 cm nad podłogę.
Boję się czy nie będzie śmierdziało z ubikacji, nie mam doświadczenia w dziedzinie wod-kan, a więc proszę o pomoc :)

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Możesz spokojnie tak zrobić. Nie będzie śmierdziało.
adam

Paqel
Początkujący
Początkujący

Dzięki za odpowiedź :)
uspokoiłeś mnie:)
dziś już to zmontowali, a do czasu montażu muszli (mieszkanie nieużywane, więc potrwa to około miesiąca) chodziłbym w małym stresie:)

Obrazek

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Jeśli jeszcze się da, to warto było by od trójnika odejść pod górę, choćby kolanem 30st. Chodzi o to, żeby w poziomym odcinku nie zalegało co nie co z tego, co z kibelka spływa. Z czasem może się z tego sporo uzbierać.
adam

grankee
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: grankee »

adamis, on mieszka na ostatnim piętrze więc w tym kawałku nic nie będzie przelatywało :P to jest tylko wywiewka

Paqel
Początkujący
Początkujący

może faktycznie warto trójnik wymienić :?
przelatywać będzie tylko z mojej muszli, ale zawsze to coś. hmm

74
Aktywny
Aktywny

Post autor: 74 »

może nie w temacie , ale na zdjęciu widać bardzo ciekawie zamontowany wodomierz
zrób coś z nim bo jak spóldzielnia wpadnie go wymienić to znowu będzie bałagan w łazience

MTW
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: MTW »

74 gratuluję spostrzegawczości
faktycznie umieszczony na wymiar gdyby nie procesy atestacji czy jak kto woli legalizacji było by super
pozdrawiam

Paqel
Początkujący
Początkujący

hehe,
spoko o wodomierz nie ma co się martwić:)
na zdjęciu nie ma jeszcze nowych plastikowych pionów wodnych.
Mieszkanie jest w fazie kapitalnego remontu i cała hydraulika jest już odłączona i będzie miała nowe "drogi":)
Licznik będzie zamontowany tuż nad podłogą i ładnie zabudowany, żeby dostęp był bezproblemowy.

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

grankee pisze:adamis, on mieszka na ostatnim piętrze więc w tym kawałku nic nie będzie przelatywało :P to jest tylko wywiewka
Wiem, ale "kęsy" spływające trójnikiem z góry częściowo będą zostawać w odgałęzieniu trójnika w prawo i nie będzie tam spływającej wody, żeby je zepchnęła na dół.
Po dłuższym czasie może z tego urosnąć spora - nomen omen - kupa. :wink: , która przytka napowietrzenie.
adam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”