ocieplenie i płyty
Moderator: Redakcja e-dach.pl
ocieplenie i płyty
witam.proszę o poradę jaką grubością wełny ocieplić poddasze(jest mieszkalne).Dach dwuspadowy z jednej strony minimalny spadek z drugiej stromy.Chciałem dać raz nad regipsem 20 cm i między krokwie np 10cm czy to jest dobre rozwiązanie.i jaki rodzaj płyty najlepiej zastosować bo słyszałem że są 3 rodzaje białe,zielone i szare .z góry dziękuję o wyrażone opinie.
Im więcej dasz ocieplenia tym mniejsze straty ciepła w trakcie eksploatacji.
Płyty gipsowe są zwykłe, woda, ogień lub kombinacje a nie wszyscy producenci stosują rozróżnienia kolorystyczne raczej sprawdzaj opisy lub symbole na płycie.
Nie żałuj pieniędzy na dobre płyty i sztywne profile, unikaj zakupów w supermarketach jeśli nie potrafisz rozróżnić jakości.
Polecam profile i płyty Rigips, Knauf lub NidaGips.
W wielu supermarketach i hurtowniach sprzedają profile tzw.ECO z cieńszej blachy i tych unikaj.
Płyty gipsowe można również ocenić po ich ciężarze, płyta o takich samych wymiarach może być 20-30% lżejsza dlatego, że ma dużo porów powietrznych i takich unikaj.
Sprawdzaj lewa stronę płyty czy nie jest pofalowana i takich też nie kupuj.
Ja najbardziej lubię uzywać płyty gipsowe wzmacniane włóknem szklanym.
Życzę powodzenia.
Płyty gipsowe są zwykłe, woda, ogień lub kombinacje a nie wszyscy producenci stosują rozróżnienia kolorystyczne raczej sprawdzaj opisy lub symbole na płycie.
Nie żałuj pieniędzy na dobre płyty i sztywne profile, unikaj zakupów w supermarketach jeśli nie potrafisz rozróżnić jakości.
Polecam profile i płyty Rigips, Knauf lub NidaGips.
W wielu supermarketach i hurtowniach sprzedają profile tzw.ECO z cieńszej blachy i tych unikaj.
Płyty gipsowe można również ocenić po ich ciężarze, płyta o takich samych wymiarach może być 20-30% lżejsza dlatego, że ma dużo porów powietrznych i takich unikaj.
Sprawdzaj lewa stronę płyty czy nie jest pofalowana i takich też nie kupuj.
Ja najbardziej lubię uzywać płyty gipsowe wzmacniane włóknem szklanym.
Życzę powodzenia.
-
GipsKarton
- Superużytkownik

ocieplenie
krokwie 18cm,dach 2 spadowy pod nimi są zamocowane jętki 18cm.
na dachu deski ,membrana i blacha a z drugiej strony gont
na dachu deski ,membrana i blacha a z drugiej strony gont