Z tego co widziałem to ciężko znależć klimatyzator który wyrzucał by chłodne powietrze poprzez jakiś kanał okrągły lub kwadratowy. Z regułu są to szerokie szczeliny nadmuchowe.
Czy kltoś mi powie czy dobrze kombinuję ?
pozdrawiam
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Bo ogladał Pan tanie klimatyzatory naścienne lub sufitowe. Musi Pan poszukać klimatyzatorów kanałowych.Speede_Gonzales pisze:Z tego co widziałem to ciężko znależć klimatyzator który wyrzucał by chłodne powietrze poprzez jakiś kanał okrągły lub kwadratowy. Z regułu są to szerokie szczeliny nadmuchowe.

CO??? Tylko blaszanych kanałów nie da się czyścić. A nie robi się, bo są gładkie wewnątrz, wzrasta opór, poza tym wentylacja może być słyszalna. Kanały blaszane wykłada się włókninąWszędzie polecane jest użycie sztywnych blaszanych przewodów wentylacyjnych przy wentylacji mechanicznej - bo nic się nie wygina, nie krzywi, można to czyścić.

Z fizyki . Przy gazach i cieczach nie chodzi o tarcie, czy ślizganie się, a o napięcia powierzchniowe."Gładkie kanały zwiększają opory" - im coś bardziej gładkie tym lepiej się ślizga - opór jest niższy, to chyba oczywiste. Nie wiem skąd Pan wyciąga takie dziwne wnioski.