PROBLEM Z WILGOCIĄ! PROSZĘ O POMOC
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
PROBLEM Z WILGOCIĄ! PROSZĘ O POMOC
Witam.
Mam problem dotyczący przesiąkania/zbierania się wilgoci przez posadzkę.
Po ostatnim oberwaniu chmury na zaznaczonych miejscach zaczęły się pojawiać wilgotne miejsca na płytkach ceramicznych.
Na projekcie wilgotne miejsca znajdujące się na fundamencie zaznaczone są na czerwono, na niebiesko miejsca na płytkim fundamencie.
W łazience ( 2m2) wilgoć pokazała się na progu drzwi i na płytkach między podłogą a ścianą praktycznie w całej łazience.
Pierwsza myśl była taka, że nieostała położona izolacja na pion fundamentu, czyli papa. Lecz wykonawca zastrzega, że była położona. Być może jest to spowodowane złą wentylacją ,ale kratka wentylacyjna w łazience( pod sufitem ) i na korytarzu jest.
Dom stoi od trzech lat, ściany wymurowane z cegły dziurawki 25 cm grubości. Ponad fundament wystawiłem trzy segmenty bloczków, wszystko posmarowane lepikiem, od zewnątrz ocieplone styropianem gr. 6 cm. Od wewnątrz nieocieplone. Na górę tak jak pisałem papa, przy wylewaniu posadzki folia.
Nie mam pojęcia, czego może być to powodem, prosiłbym was o jakieś sugestie, co do przyczyny lub o rady, do kogo się zgłosić z tym problemem.
Pozdrawiam[/img]
Mam problem dotyczący przesiąkania/zbierania się wilgoci przez posadzkę.
Po ostatnim oberwaniu chmury na zaznaczonych miejscach zaczęły się pojawiać wilgotne miejsca na płytkach ceramicznych.
Na projekcie wilgotne miejsca znajdujące się na fundamencie zaznaczone są na czerwono, na niebiesko miejsca na płytkim fundamencie.
W łazience ( 2m2) wilgoć pokazała się na progu drzwi i na płytkach między podłogą a ścianą praktycznie w całej łazience.
Pierwsza myśl była taka, że nieostała położona izolacja na pion fundamentu, czyli papa. Lecz wykonawca zastrzega, że była położona. Być może jest to spowodowane złą wentylacją ,ale kratka wentylacyjna w łazience( pod sufitem ) i na korytarzu jest.
Dom stoi od trzech lat, ściany wymurowane z cegły dziurawki 25 cm grubości. Ponad fundament wystawiłem trzy segmenty bloczków, wszystko posmarowane lepikiem, od zewnątrz ocieplone styropianem gr. 6 cm. Od wewnątrz nieocieplone. Na górę tak jak pisałem papa, przy wylewaniu posadzki folia.
Nie mam pojęcia, czego może być to powodem, prosiłbym was o jakieś sugestie, co do przyczyny lub o rady, do kogo się zgłosić z tym problemem.
Pozdrawiam[/img]
Re: PROBLEM Z WILGOCIĄ! PROSZĘ O POMOC
Ta wilgoć prawdopodobnie nie pochodzi z dołu (spod posadzki), tylko z góry. Podczas letniego ulewnego deszczu i krótko przed nim wilgotność powietrza znacznie wzrasta. To ciepłe i bardzo wilgotne powietrze styka się z zimną posadzką (pod nią masz albo niezaizolowane rury z zimną wodą,sicjaro pisze:Dom stoi od trzech lat, ściany wymurowane z cegły dziurawki 25 cm grubości. Ponad fundament wystawiłem trzy segmenty bloczków, wszystko posmarowane lepikiem, od zewnątrz ocieplone styropianem gr. 6 cm. Od wewnątrz nieocieplone. Na górę tak jak pisałem papa, przy wylewaniu posadzki folia.

albo betonowy fundament.
Jak to usunąć ? Rozebrać posadzkę i zaizolować ją termicznie (np. styropianem).
2cm ocieplenia to mało. Ile ocieplenia jest pod pozostałą częścią podłogówki ?sicjaro pisze:W tym miejscu mam ogrzewanie podłogowe jeszcze nigdy nie używane , róry niewypełnione wodą.
Styropian pod rurami , w tym miejscu grubości 2 cm, bo fundament lekko wystawał ponad obrys posadzki.
Dzisiaj wyrwałem jedna płytkę i pod nią jest sucho.
Doraźnym rozwiązaniem jest uruchomienie pompki ogrzewania podłogowego (bez włączania grzania) - spowoduje to wyrównanie temperatury posadzki. Oczywiście tylko wtedy, gdy występuje to roszenie posadzki.
Jeżeli latem ucieka tam ciepło do gruntu, to tym bardziej będzie uciekało w zimie, gdy posadzka będzie o kilka stopni cieplejsza.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Ostatnio "zdrapałem" jedną płytkę w miejscu gdzie zbierało się najwięcej wilgoci i było sucho ufff. Czyli sprawa jasna problem wentylacji ... zastanawiałem się i pomyślałem o zamontowaniu wentylatorka elektrycznego przy wlocie wentylacyjnym w toalecie, oraz nad zamontowaniem kratek w drzwiach.
Ostatnio "zdrapałem" jedną płytkę w miejscu gdzie zbierało się najwięcej wilgoci i było sucho ufff. Czyli sprawa jasna problem wentylacji ... zastanawiałem się i pomyślałem o zamontowaniu wentylatorka elektrycznego przy wlocie wentylacyjnym w toalecie, oraz nad zamontowaniem kratek w drzwiach.