Nie powiesz, kolego, że pod samą baterię wannową podciągasz rurę np. 20-tkę czy 22. Wszystkie przyłącza końcowe robi się w 15-16. Co za różnica, czy woda do baterii wannowej płynie rurą 15 o długości np. 3 m, czy rurą o dł. 0,5m.hydraulik1 pisze:ciekawi mnie tylko czy jak klient chce się wykąpać to ile czasu musi czekać żeby wannę napełnić? jeżeli chodzi o mój staż to jest niewielki tylko 26 lat a jakie kolego masz wykształcenie?
Napełnianie wanny przebiega w normalnym tempie, które i tak najwięcej zależy od ciśnienia.
Podłączenie mieszkania na 15-tce nie jest żadnym problemem, jeśli ciśnienie jest w porządku. Po tylu latach praktyki powinieneś to już wypróbować.
Ja mam dopiero 13-to letni staż w hydraulice. A z wykształcenia jestem teletechnikiem.
Może i dobrze, że nie miałem pojęcia o tym, że na 15-tkach łazienka w mieszkaniu nie powinna być podłączana. Przynajmniej te łazienki działają normalnie. Gdybym to wiedział, a mimo to tak zrobił, to co innego. Na pewno by to nie szło.
Trochę ironizuję, ale kolego, możesz pisać sobie co chcesz i nabijać się ile chcesz - fakty są takie, że na 15-tce zrobiłem kilkadziesiąt łazienek w blokach i działają bez zarzutu. Słuchawka prysznica trzymana w odległości pół metra od uchwytu za wąż, po odkręceniu kranu na 2/3 unosi się swobodnie w powietrzu w poziomie. Odkręcenie na max. powoduje, że miota się jak oszalała. To tylko tak dla zobrazowania.
Skoro masz takie marne doświadczenia z Hepworth'em, to trudno. Ja położyłem kilometry tych rur i wykonałem z nich setki instalacji, i uważam ten system za najlepszy z wszystkich systemów z tworzyw sztucznych. Przynajmniej złączki nie tworzą zbędnych przewężeń, tak jak jest to w wielu innych systemach. Ciekawe, że te przewężenia jakoś cię nie bolą. Przecież one mają znaczny wpływ na ilość przepuszczanej wody.
Aquaterm i inne PP? Też w tym robię, ale dla biedniejszych klientów.