Wymiana rur za wodomierzami na Hepwortha

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: można i na dziesiątce robić

Post autor: adamis »

hydraulik1 pisze:ciekawi mnie tylko czy jak klient chce się wykąpać to ile czasu musi czekać żeby wannę napełnić? jeżeli chodzi o mój staż to jest niewielki tylko 26 lat a jakie kolego masz wykształcenie?
Nie powiesz, kolego, że pod samą baterię wannową podciągasz rurę np. 20-tkę czy 22. Wszystkie przyłącza końcowe robi się w 15-16. Co za różnica, czy woda do baterii wannowej płynie rurą 15 o długości np. 3 m, czy rurą o dł. 0,5m.
Napełnianie wanny przebiega w normalnym tempie, które i tak najwięcej zależy od ciśnienia.
Podłączenie mieszkania na 15-tce nie jest żadnym problemem, jeśli ciśnienie jest w porządku. Po tylu latach praktyki powinieneś to już wypróbować.
Ja mam dopiero 13-to letni staż w hydraulice. A z wykształcenia jestem teletechnikiem.
Może i dobrze, że nie miałem pojęcia o tym, że na 15-tkach łazienka w mieszkaniu nie powinna być podłączana. Przynajmniej te łazienki działają normalnie. Gdybym to wiedział, a mimo to tak zrobił, to co innego. Na pewno by to nie szło. :D
Trochę ironizuję, ale kolego, możesz pisać sobie co chcesz i nabijać się ile chcesz - fakty są takie, że na 15-tce zrobiłem kilkadziesiąt łazienek w blokach i działają bez zarzutu. Słuchawka prysznica trzymana w odległości pół metra od uchwytu za wąż, po odkręceniu kranu na 2/3 unosi się swobodnie w powietrzu w poziomie. Odkręcenie na max. powoduje, że miota się jak oszalała. To tylko tak dla zobrazowania.
Skoro masz takie marne doświadczenia z Hepworth'em, to trudno. Ja położyłem kilometry tych rur i wykonałem z nich setki instalacji, i uważam ten system za najlepszy z wszystkich systemów z tworzyw sztucznych. Przynajmniej złączki nie tworzą zbędnych przewężeń, tak jak jest to w wielu innych systemach. Ciekawe, że te przewężenia jakoś cię nie bolą. Przecież one mają znaczny wpływ na ilość przepuszczanej wody.
Aquaterm i inne PP? Też w tym robię, ale dla biedniejszych klientów.
adam

tesera7
Początkujący
Początkujący

Wymiana rur za wodomierzami na Hepwortha

Post autor: tesera7 »

adamis
rekomendowany doradca
Kilkakrotnie zniszczyliśmy w naszym leśnym domku instalację wodną bo spadki były niewłaściwe, bo gdzieś niechcący coś zostało, bo... Kilka lat temu namówiłam więc Męża do wymiany ocynkowanych rur na Hepworth bo podobno wytrzyma 10 % rozszerzalności wody przy zamarzaniu. Dużo zrobiłam sama.
Ale w tym roku miałam szyję w gipsie i nie pojechałam spuszczać wody osobiście. Została także w rurkach metalowych w górnej łazience !!. A woda dawniej z hydroforu teraz była z wodociągu. Dziś domek jeszcze mamy ale też mamy do wymiany instalację elektryczną, nie wiem jak wodną, tynki itd.
Biorę sprawy domku tylko w swoje ręce.
Proszę o doradztwo
Zwracam się z uprzejmą prośbą o kontakt mailowy
tesera7@wp.pl
Nie mam możliwości śledzić Forum budowlanego, jestem zawodowo z innej bajki, ale bez tego nie da się żyć.
Na początek hepworth
Ale też lewarowanie, farby chlorokauczukowe i inne takie tam
TWOJE WYPOWIEDZI SĄ WG MNIE WSZECHSTRONNE I MĄDRE
Pozdrawiam i liczę na pomoc.

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

OK. Odezwę się.
adam

oliwa
Początkujący
Początkujący

Re: Wymiana rur za wodomierzami na Hepwortha

Post autor: oliwa »

Witam
Na wstępnie pragnę się przywitać ze wszystkimi gdyż piszę po raz pierwszy.
Mam też problem przy remoncie łazienki,
a problem jest taki, że nie mam pojęcia z jakiej średnicy rury powinno zostać wykonane przyłącze do prysznica podtynkowego ? Dodam że mieszkanie znajduje się na 4 piętrze w bloku z wielkiej płyty, piony wymienione na 20 pp. W prysznicu ma być słuchawka i deszczownica. Jakimi średnicami należy zrobić podłączenia ?
Pozdr Oliwa

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Wymiana rur za wodomierzami na Hepwortha

wystarczy 15 lub 16, a jeśli będzie to ze zgrzewanego PP, to 20.
adam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”