~fpz
A jak ci wyszło to 44kW?
Moc kotła (na razie tylko wstępnie bo na razie się uczę) dobrałem na takiej zasadzie, że programem
PURMO SDG (szybki dobór grzejników), po wpisaniu wszystkich powierzchni, rodzajów ścian, wysokości itp. obliczyłem jakie jest całkowite zapotrzebowanie budynku na moc cieplną (czyli moc cieplną wszystkich grzejników) i wyszło, że
40155 W i na tej podstawie po dodaniu na tzw. "oko" 4 kW, dobrałem kocioł o mocy 44kW, bo jeszcze nie wiem o jaki procent muszę powiększyć tą moc, żeby kocioł wspomagał podgrzewanie wody w okresie zimowym (?).
Dzisiaj przeglądałem internet i znalazłem informację o tym, że jeśli kocioł oprócz dostarczania ciepła do grzejnika, będzie miał dodatkowo podgrzewać wodę w podgrzewaczu c.w.u. to moc tego kotła należy powiększyć o co najmniej 30%, czyli w naszym przypadku, przy dwóch podgrzewaczach, wyszłoby, że minimalna moc kotła przy dwóch podgrzewaczach powinna wynosić co najmniej 66 kW. Myślisz, że ten sposób jest dobry czy jest on za bardzo "łopatologiczny" ?
A w ogóle ty projektujesz tę instalację? Będzie tam kocioł na paliwo stałe, to rury plastikowe odpadają.
W sumie to ja mam tylko opracować tą instalację, a później sprawdzi ją osoba która posiada odpowiednie uprawnienia (bo ja oczywiście jeszcze ich nie mam ponieważ dopiero od miesiąca pracuję w biurze projektowym jako asystent projektanta i dopiero się uczę). Niestety nie mam możliwości w chwili obecnej skonsultowania tego problemu z osobą która będzie sprawdzała moją koncepcję i podbijała się pod nią pieczątką, dlatego chwilowo jestem zdany tylko na siebie. Z tego też powodu szukam porady m.in. na tym forum i w książkach, ale do tego trzeba duuużo czasu, którego mi ostatnio ciągle brakuje
Tak - będzie to
kocioł na paliwo stałe (ekogroszek) i planuję tą instalację zrobić z rur PeX/Al/PeX z tym, że przy samym kotle, na początku będą rury z miedzi lub ocynkowane. W sumie to jeszcze o tym dokładniej poczytam bo o ile mnie pamięć nie myli, to wydaje mi się, że kiedyś widziałem projekty, w których instalacje C.O. byłyt zrobione w taki sposób z rur PeX/Al/PeX.
Ewentualnie żeby obniżyć temperaturę na wyjściu z kotła zamontuję
zawór czterodrogowy (zwany również zaworem czterodrożny). Zasadę działania takiego zaworu czterodrogowego można zobaczyć na prezentacji flashowej po ściągnięciu tego pliku:
kotly.com/info/zasada_dzialania_zaworu4drogowego.exe
Myślisz, że dobrym pomysłem będzie podłączenie całej armatury kotłowni w taki sposób: ?
kotly.com/info/schemat_z_zaworem_4drogowym_z_bojlerem.JPG
com/info/schemat_z_zaworem_4drogowym_z_bojlerem.JPG
I jeszcze jedno pytani: lepiej zaprojektować jeden podgrzewacz o mocy 1000 dm3 (o ile takie są) czy np dwa po 500 dm3 ?