Pompa wodna (Hydrofor)
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Pompa wodna (Hydrofor)
Jak złożyc pompe wodna - hydrofor (3 stopniową) bo sie rozleciala
?? Prosze o jakies linki do arykułow na ten temat i rysunki.
-
superdolar
- Początkujący

POMPA
Witam . Nie zalałem wodą pompy od hydrofora . Nie była używana i niestety ją załapało. Czy są jakie środki żeby ją zalać jakieś odrdzewiacze czy coś podobnego .
W jaki sposób ją ruszyć ?
W jaki sposób ją ruszyć ?
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

pompa
Jesli wirniki sa zawieszone tylko od strony silnika (nie wystepuje lozysko slizgowe smarowane woda) - pompe rozebrac, a nastepnie wymienic uszczelnienie walu.
Jesli pompa ma tez lozysko/lozyska slizgowe smarowane woda - te lozyska tez sa do wymiany.
Moze sie okazac, ze wirniki sa z tworzywa i od temperartury zostaly odksztalcone , po czym poocieraly po korpusie - w tym przypadku pompy nie warto naprawiac tylko wymienic.
Jesli pompa ma tez lozysko/lozyska slizgowe smarowane woda - te lozyska tez sa do wymiany.
Moze sie okazac, ze wirniki sa z tworzywa i od temperartury zostaly odksztalcone , po czym poocieraly po korpusie - w tym przypadku pompy nie warto naprawiac tylko wymienic.
-
superdolar
- Początkujący

-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

pompa
Na wiekszym stole rozebrac pompe, poukladac czesci kolejno tak zeby ich nie zamienic i nie obrocic!, przed rozebraniem oznaczyc wszystkie czesci korpusu punktakiem lub markerem. (zeby zlozyc dokladnie tak jak byly zlozone fabryczne - nie obrocic srodkowych sekcji).
Sprawdzic stan wirnikow, lozysk slizgowych (wiekszosc tych pomp takowe posiada), uszkodzone czesci - zakupic nowe.
Jesli jest wiecej czesci zniszczonych (srodkowe segmenty korpusu, wirniki) - koszt naprawy moze przekroczyc cene nowej pompy. W takim przypadku kupic nowa pompe i ja wymienic, zbiornik pozostawic ten co jest.
Sprawdzic stan wirnikow, lozysk slizgowych (wiekszosc tych pomp takowe posiada), uszkodzone czesci - zakupic nowe.
Jesli jest wiecej czesci zniszczonych (srodkowe segmenty korpusu, wirniki) - koszt naprawy moze przekroczyc cene nowej pompy. W takim przypadku kupic nowa pompe i ja wymienic, zbiornik pozostawic ten co jest.