schody do schowka
Moderator: Redakcja e-dach.pl
schody do schowka
Mam wolne miejsce nad przedpokojem w mieszkaniu na poddaszu, wiec chce go wykorzystac jako schowek , ale kompletnie nie wiem jak zrobic schody do niego. myślałam o chowanych schodkach nozycowych ale nie wiem jak je zamontowac, jak zrobic kontrukcje do ich przymocowania i z czego? żeby nie spadły
.na suficie (przedpokoju)są dwie płyty kg zamontowane na profilach , folia,wełna a na to chciałam położyc płyte osb. tylko z czego mam zrobić konstrukcje pod nią żeby mi schody nie spadły na głowe z sufitem? pomóżcie
Re: schody do schowka
Witam. Do takich pomieszczeń nie ma sensu budować specjalnych schodów. Jeśli to tylko jakiś schowek. Pomysł masz dobry, bo takie schody lub podobne składane na trzy są wykonywane w tym celu. Proponowałbym schody składane, są mocniejsze, bardziej stabilne od nożycowych. Najpierw trzeba zdecydować o rodzaju drabiny /składana, czy nożycowa/. W suficie należy wyciąć otwór w/g załączonej instrukcji. Mocuje się ja do betonu stropu. Jeśli go nie ma, a tylko płyty i profile - to problem. Gdyby te schody były od razu w planie przed zabudową sufitu, można by było użyć 2 belek drewnianych w rozstawie obudowy - skrzynki schodów. Do tych belek zamocował byś skrzynię schodową, bo taka tam jest i nie byłoby problemu. A tak może trzeba zerwać kawałek sufitu i wmontować belki, lub jedną belkę, a drugą stronę schodów mocować do ściany działowej. Nie wiem w którym miejscu ma być ten właz i schowek. Czy schowek to część przestrzeni nad przedpokojem, czy w głębi nad innym pomieszczeniem. To zależy sposób mocowania skrzyni ze schodami.Jeśli planujesz chodzić po tym "niby stropie" - to nie radzę. Zwykłe profile i płyty tego nie utrzymają. Same schody też mają swoją wagę. Chyba zanosi się trochę roboty i demolki - jeśli nie było tego wcześnie w planie. To przerobić trochę problem. Masz link i popatrz sobie na ten temat. drabiny-mat-project.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=84mimi pisze:Mam wolne miejsce nad przedpokojem w mieszkaniu na poddaszu, wiec chce go wykorzystac jako schowek , ale kompletnie nie wiem jak zrobic schody do niego. myślałam o chowanych schodkach nozycowych ale nie wiem jak je zamontowac, jak zrobic kontrukcje do ich przymocowania i z czego? żeby nie spadły :shock: .na suficie (przedpokoju)są dwie płyty kg zamontowane na profilach , folia,wełna a na to chciałam położyc płyte osb. tylko z czego mam zrobić konstrukcje pod nią żeby mi schody nie spadły na głowe z sufitem? pomóżcie
velset.pl/produkty/kategorie/id=20&view=true
schody.strychowe.com/b Pozdrawiam.