Maniek za słabo nawiercił

Więźba dachowa to drewniana konstrukcja dachu, jego szkielet, który jest elementem konstrukcyjnym. Dlatego tak ważną sprawą jest jej dobre i bezpieczne wykonanie. Poznaj tajniki więźby dachowej i nie daj się zaskoczyć przy budowie dachu swojego domu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

piotr_w
Początkujący
Początkujący

Maniek za słabo nawiercił

Post autor: piotr_w »

witam Państwa

Po dzisiejszej wizycie na budowie nasunęło mi się pytanie do jednego połączenia na płatwi. Przedstawiłem je w galerii i Pan majster powiedział, że takie sytuacje się zdarzają i że w tym wypadku nic się nie stało "Maniek za słabo nawiercił". Faktycznie pęknięcie wygląda na ok 2,5 cm od spodu krokwi i później schodzi do krawędzi. Majster powiedział że jakby tak było na murłacie to byśmy wymieniali krokiew. Mam dach 45 stopni, krokiew 6 cm i to pęknięcie jest na płatwi idącej przez cały dach.
Mogę spokojnie spać?

Piotrek

tolek
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: tolek »

Witam,napiszę tak -skąd taki paprak,co tak więźbę partaczy-nie możesz spać spokojnie,pozdrawiam.

piotr_w
Początkujący
Początkujący

tolek pisze:Witam,napiszę tak -skąd taki paprak,co tak więźbę partaczy-nie możesz spać spokojnie,pozdrawiam.
to mają wymieniać krokiew? ja tam mogę kupić drugą ale czy jak będa drugi raz bić gwoździe w to samo miejsce czy tam obok to czy nie lepiej jak juz tak zostanie

piotr_w
Początkujący
Początkujący

Re: Maniek za słabo nawiercił

piotr_w pisze:witam Państwa

Po dzisiejszej wizycie na budowie nasunęło mi się pytanie do jednego połączenia na płatwi. Przedstawiłem je w galerii i Pan majster powiedział, że takie sytuacje się zdarzają i że w tym wypadku nic się nie stało "Maniek za słabo nawiercił". Faktycznie pęknięcie wygląda na ok 2,5 cm od spodu krokwi i później schodzi do krawędzi. Majster powiedział że jakby tak było na murłacie to byśmy wymieniali krokiew. Mam dach 45 stopni, krokiew 6 cm i to pęknięcie jest na płatwi idącej przez cały dach.
Mogę spokojnie spać?

Piotrek

może ktoś jeszcze z Panów fachowców napisze co mysli o takim nadpeknietym polaczeniu? jakies uzasadnienie..co mam powiedziec majstrowi, ze maja wymieniac bo jest spier........? krokiew wyglada jakby byla odpeknieta od momentu kiedy nie bylo nawiercone. Na wysokosci krokwi nie ma pekniecia. Nie wiem juz napiszcie cos.

Awatar użytkownika
Janko60
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: Janko60 »

Nie potrafie stwierdzic co jest grane, cieta jest tylko platew czy krokwia ma tez zacios? Sam fakt podcinania platwi daje duzo do myslenia. Do wzmocnienia tego polaczenia uzyj lacznikow odpowiednio dlugich
Obrazek
Na temat reszty pomilcze lepiej. Jesli jednak krokwie nie maja zaciosow - pogadaj z inspektorem nadzoru budowy.

piotr_w
Początkujący
Początkujący

Janko60 pisze:Nie potrafie stwierdzic co jest grane, cieta jest tylko platew czy krokwia ma tez zacios? Sam fakt podcinania platwi daje duzo do myslenia. Do wzmocnienia tego polaczenia uzyj lacznikow odpowiednio dlugich
Obrazek
Na temat reszty pomilcze lepiej. Jesli jednak krokwie nie maja zaciosow - pogadaj z inspektorem nadzoru budowy.
Krokiew ma zacios, a płatew przez to, że była skręcona naturalnie przez wysychanie trochę "piała" do góry, przez to musieli zrobić wgłębienie ok 1 cm na płatwi aby szczyt krokwi był równo w kalenicy. Oglądałem wczoraj dosłownie wszystkie połączenia i wyglądają bardzo dobrze, jedyne wątpliwości mam do tego jednego.

Awatar użytkownika
Janko60
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: Janko60 »

Wobec tego niema powodow do paniki, dwa takie laczniki polozone na platwi po obu stronach feralnej krokwi, zalatwia sprawe :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Więźba dachowa”