POSZUKUJE elektryka do przeinstalowania elektryki w łazience
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
witam
potrzebuje przerobić instalacje elektryczną w łazience w domu jednorodzinnym.instalacja była wykonana jakies 15 lat temu. w łazience nie ma jeszcze kanalizacji, hydrauliki...
puszki, jak i gniazdka i kontakty są w miejscach jakie mi nie odpowaiadają - konieczna jest ich zmiana. proszę o podanie informacji jakie koszty muszę ponieść aby Pan elektryk mi to zrobil. Zależy mi na elektryku z uprwanieniami???
miejsce pracy znajduje się 25 km od radomia.
pozdrawiam
potrzebuje przerobić instalacje elektryczną w łazience w domu jednorodzinnym.instalacja była wykonana jakies 15 lat temu. w łazience nie ma jeszcze kanalizacji, hydrauliki...
puszki, jak i gniazdka i kontakty są w miejscach jakie mi nie odpowaiadają - konieczna jest ich zmiana. proszę o podanie informacji jakie koszty muszę ponieść aby Pan elektryk mi to zrobil. Zależy mi na elektryku z uprwanieniami???
miejsce pracy znajduje się 25 km od radomia.
pozdrawiam
-
elpapiotr
Witam.
2. Gniazdka i "kontakty" mają być w miejscu zgodnym z przepisami, a nie
1. Tak z ciekawości - o jakich puszkach mowa ?mindzka pisze:puszki, jak i gniazdka i kontakty są w miejscach jakie mi nie odpowaiadają - konieczna jest ich zmiana.
2. Gniazdka i "kontakty" mają być w miejscu zgodnym z przepisami, a nie
w miejscach jakie mi nie odpowaiadają
elpapiotr puszka to to miejsce gdzie lacza sie różne kable nie jestem specjalista;/ nie wiem jak sie to prawidlowo nazywa;/
puszka to nie gniazdo, ani punkt oświetlenia, puszka to puszka
zakryta takim okragłym denkiem:)
zazwyczaj puszki znajduja sie przy suficie, poprzedni elektryk zamontowal jednak jedna puszke na wysokosci kolan a teraz zamierzam tam wstawić wanne więć wole ja na wszelki wypadek przenioesc. po za tym zmienila sie koncepcja zagospodarowania tej łaźni więc trzeba gniazda i włączniki poprzenosic w bardziedj odpowiednie miejsca
puszka to nie gniazdo, ani punkt oświetlenia, puszka to puszka
zazwyczaj puszki znajduja sie przy suficie, poprzedni elektryk zamontowal jednak jedna puszke na wysokosci kolan a teraz zamierzam tam wstawić wanne więć wole ja na wszelki wypadek przenioesc. po za tym zmienila sie koncepcja zagospodarowania tej łaźni więc trzeba gniazda i włączniki poprzenosic w bardziedj odpowiednie miejsca
gg 6073683
-
elpapiotr
Witam.
Zanim Koleżanka dopuści elektryka do przenoszenia, radzę zapytać, czy zapoznał się z PN-IEC 60364-7-701
Bo :
- w strefach 0, 1 i 2 mogą być instalowane jedynie przewody niezbędne do zasilania odbiorników znajdujących sięw tych strefach. Jakie odbiorniki - osobny temat.
- w strefach 0, 1 i 2 nie dopuszcza się instalowania puszek, rozgałęźników i odgałęźników.
- w strefach 0, 1 i 2 nie należy instalować urządzeń rozdzielczych oraz sprzętu łączeniowego.
- itd. itd.
Przewody też ?Koleżanka mindzka pisze:zazwyczaj puszki znajduja sie przy suficie, poprzedni elektryk zamontowal jednak jedna puszke na wysokosci kolan a teraz zamierzam tam wstawić wanne więć wole ja na wszelki wypadek przenioesc. po za tym zmienila sie koncepcja zagospodarowania tej łaźni więc trzeba gniazda i włączniki poprzenosic w bardziedj odpowiednie miejsca
Zanim Koleżanka dopuści elektryka do przenoszenia, radzę zapytać, czy zapoznał się z PN-IEC 60364-7-701
Bo :
- w strefach 0, 1 i 2 mogą być instalowane jedynie przewody niezbędne do zasilania odbiorników znajdujących sięw tych strefach. Jakie odbiorniki - osobny temat.
- w strefach 0, 1 i 2 nie dopuszcza się instalowania puszek, rozgałęźników i odgałęźników.
- w strefach 0, 1 i 2 nie należy instalować urządzeń rozdzielczych oraz sprzętu łączeniowego.
- itd. itd.
-
elpapiotr
Witam.
Jak byłem młody, uważałem, że wszystko umiem.
Teraz, w podeszłym wieku stwierdzam, że jeszcze wiele nauki przede mną.
Bardzo dziekuję.Kolega astim pisze:Brawo!!! z teorii piątka!... Wszystkie normy w małym paluszku.. no,no...
Jak byłem młody, uważałem, że wszystko umiem.
Teraz, w podeszłym wieku stwierdzam, że jeszcze wiele nauki przede mną.
ja nie wnikam czy to będzie spełniać normy czy nie, ja chce mieć zrobioną robote:)oczywiście po mojej myśli a nie myśli elektryka:)
ja widzę to w ten sposób:
przyjeżdża elektryk, mówie mu co ma być gdzie, on to robi jak trzeba płace kase i po temacie:)
zrobienie bruzd to nie jest problem dla mnie, problemem jest jak to wszystko do kupy połączyć aby bezpieczników nie wywalało:)
przyjeżdża elektryk, mówie mu co ma być gdzie, on to robi jak trzeba płace kase i po temacie:)
zrobienie bruzd to nie jest problem dla mnie, problemem jest jak to wszystko do kupy połączyć aby bezpieczników nie wywalało:)
gg 6073683
-
elpapiotr
Witam.
- aktor Chmielnik /nie żyje/ , porażony prądem
- dziecko porażone prądem, bo mamusia zostawiła /podłączoną/ suszarkę do włosów, która wpadła do wanny
- uczeń na boisku szkolnym porażony prądem, bo pseudo-elektryk podłączył ogrodzenie szkolne pod napięcie.
- itd.
To są fakty z ostatnich miesięcy.
W tej sytuacji jestem bezsilny, mam nadzieję, żeja widzę to w ten sposób:
Później :on to robi jak trzeba
- aktor Chmielnik /nie żyje/ , porażony prądem
- dziecko porażone prądem, bo mamusia zostawiła /podłączoną/ suszarkę do włosów, która wpadła do wanny
- uczeń na boisku szkolnym porażony prądem, bo pseudo-elektryk podłączył ogrodzenie szkolne pod napięcie.
- itd.
To są fakty z ostatnich miesięcy.
-
buraczane_pole
- Aktywny

to mi bardziej przypomina poszukiwanie jelenia niż elektryka.powyższy opis pasuje bardziej do roboty wszystko robiącego glazurnika. a później jade na pomiary i zastaje halogeny na 220V zamontowane 15cm nad brodzikiem, i pytanie kto się pod tym podpisze?mindzka pisze:ja nie wnikam czy to będzie spełniać normy czy nie, ja chce mieć zrobioną robote:)oczywiście po mojej myśli a nie myśli elektryka:)
w końcu najważniejsze zeby bezpieczników nie wywalało, bo przecież grunt to silny prónt jak to mawiał zaprzyjaźniony góral
to ja na robotę do Ciebie nie jadę !mindzka pisze: ja widzę to w ten sposób:
twój post jest conajmniej nie jednoznaczny bo ma być tak jak ma być a ty masz tego nie widzieć możesz sobie ewentualnie wybrać kolor osprzętu no może jeszcze jego markę i tu się rola inwestora kończy.
oczywiście
warunki ogólne :
chcesz mieć napięcie podane pod prysznic lub pod bąbelki w wannie albo kinkiet nad lustrem nie ma problemu narysuj sobie na kartce co gdzie oczekujesz i spytaj czy jest to możliwe do wykonania zgodnie z przepisami o których nie masz bladego pojęcia .
lub czego użyć i ile zapłacić ( osprzęt ) żeby twoja wizja stała się realna
do wszystkich którzy odpowiedzieli mi na ostatniego posta.
źle mnie chyba zrozumieliście i teraz zbieram baty:) nie napisałem może konkretnie ... np puszka wypada mi tam gdzie mam miec wanne dlatego chce ja przenieść aby nie mieć póndu w wodzie:) itp.
kazdy z was wygląda mi na mądrale typu to trzeba zrobić tak a nie siak bo przepisy bo ISO bo to, bo tamto, ale jakoś zainteresowania nie widze aby się dogadać...i przyjechać.
jeśli w poście pisze że człowiek ma mieć uprawnienia do tej roboty to chyba rozumie sie samo przez sie że ja płace i ja wymagam a to jego brocha aby zrobić to na legalu i aby mnie nie poj...o podczas kożystania z łaźni - tak czy nie ????
... mi to wygląda na brak chęci, bo to przecież roboty na dzień czasu i komu by się chciało jechać, patrzeć, robić 3 punkty ... ale pogadać na forum to czemu nie
mylę się czy tylko mam zły dzień ???/
źle mnie chyba zrozumieliście i teraz zbieram baty:) nie napisałem może konkretnie ... np puszka wypada mi tam gdzie mam miec wanne dlatego chce ja przenieść aby nie mieć póndu w wodzie:) itp.
kazdy z was wygląda mi na mądrale typu to trzeba zrobić tak a nie siak bo przepisy bo ISO bo to, bo tamto, ale jakoś zainteresowania nie widze aby się dogadać...i przyjechać.
jeśli w poście pisze że człowiek ma mieć uprawnienia do tej roboty to chyba rozumie sie samo przez sie że ja płace i ja wymagam a to jego brocha aby zrobić to na legalu i aby mnie nie poj...o podczas kożystania z łaźni - tak czy nie ????
... mi to wygląda na brak chęci, bo to przecież roboty na dzień czasu i komu by się chciało jechać, patrzeć, robić 3 punkty ... ale pogadać na forum to czemu nie
mylę się czy tylko mam zły dzień ???/
gg 6073683
-
elpapiotr
Witam.
Kolega
mindzka napisał :
PS. Sprostowania nie było co do ... płci, szkoda. Teraz jak ja wyglądam ?
Kolega
Za daleko, niestety. W moim profilu jest podana miejscowość.kazdy z was wygląda mi na mądrale typu to trzeba zrobić tak a nie siak bo przepisy bo ISO bo to, bo tamto, ale jakoś zainteresowania nie widze aby się dogadać...i przyjechać.
PS. Sprostowania nie było co do ... płci, szkoda. Teraz jak ja wyglądam ?