kiedy płacić?

Wybór wykonawcy często decyduje o tym, czy budowa lub remont domu będzie miłym wspomnieniem, czy trudnym przeżyciem, a dom - wymarzonym miejscem do mieszkania czy katalogiem błędów. Jak wybrać dobrego, rzetelnego wykonawcę? Tu możesz polecić sprawdzone ekipy i poznać opinie o wykonawcach, których zamierzasz zatrudnić.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

yoda

kiedy płacić?

Post autor: yoda »

Witam,
potrzebuję porady ludzi bardziej wtajemniczonych w kwestiach budowania. Będę budował systemem gospodarczym, ściślej mówiąc, mam fachowca, który postawi mim stan surowy.Nie jest to żadna firma ale taki sobie fachowiec, który żęby zjadł na budowach. Niestety, nie posiada on żadnej firmy. Pytanie, jak płacić (przed, po, w trakcie, za wykonaną robotę?) i ewentualnie, czy ma ktoś pomysł jak się zabezpieczyć w razie ewentualnych sytuacji związanych z nierzetelnością w/w fachowca? Umowa? Czy można spisać umowę z kimś kto nie posiada swojej firmy?
Dziękuję za ewentualne porady.

tukan559

Post autor: tukan559 »

Ja płaciłem za wykonana kondygnację 3500zł
ZXrobili jedna to zaczynali 2 i znów przed robota sie dogadywałem ile 3500zł wiec pracowac jak zrobili to wypłacałem itp

Gość

Post autor: Gość »

Płacić wyłącznie po wykonanej robocie. Całą budowę można podzielić na kilka etapów, na przykład na kondygnacje ( j.w.) i płacić częściowo po zakończonym etapie. Należy spisać jakąkolwiek umowę z wykonawcą, jeśli jest to osoba prywatna, może być umowa o dzieło, jednak to się wiąże z dodatkowym kosztem-podatek :)

Pozdrawiam[/u]

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

Jak ktoœ nie ma firmy to nie ponosi praktycznie żadnej odpowiedzialnoœci i o żadnej gwarancji nie ma tu mowy. Oczywiœcie, że płacić po odbiorze przez kierownika budowy okreœlonego etapu robót. Pozdrawiam.

jaro100
Początkujący
Początkujący

placic etapowo co tydzien po

Post autor: jaro100 »

np amerykansku itp panstw i wszyscy beda zadowoleni zadko sie teraz ufa po obu stronach umowy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy o wykonawcach”