Brak przyłącza do wody pitej...

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kolo70

Brak przyłącza do wody pitej...

Post autor: kolo70 »

Witam.
Posiadam mały domek na działce w górach lecz nie mam dostepu do wody, tzn. sąsiedzi w latach 90 wybudowali sobie rurociąg i czerpią wodę ze zródła oddalonego o kilometr moze dwa. Czy mogą mi odmówić przyłącza do takiej sieci ? Czy gmina ma wpływ na taki rurociąg ?

Odmówili mi całkowcie dostępu do ICH wody, bo dziadek który zmarł 15 lat temu nie dorzucił sie do składki. Oczywiście pokryłbym wszelkie koszty i bez żadnego problemu moge płacić za wodę.

.
za pomoc z góry dziękuję

wasser
Aktywny
Aktywny

Re: Brak przyłącza do wody pitej...

Post autor: wasser »

OrcusXL pisze:Witam.
Posiadam mały domek na działce w górach lecz nie mam dostepu do wody, tzn. sąsiedzi w latach 90 wybudowali sobie rurociąg i czerpią wodę ze zródła oddalonego o kilometr moze dwa. Czy mogą mi odmówić przyłącza do takiej sieci ? Czy gmina ma wpływ na taki rurociąg ?

Odmówili mi całkowcie dostępu do ICH wody, bo dziadek który zmarł 15 lat temu nie dorzucił sie do składki. Oczywiście pokryłbym wszelkie koszty i bez żadnego problemu moge płacić za wodę.

.
za pomoc z góry dziękuję
Trochę mało danych, by temat rozwinąć.
Pytanie główne: kto jest właścicielem rurociągu?
Pytania pomocnicze:
Jaka jest długość i średnica rurociągu? Jaka jest wydajność "źródła"? Jaka jest różnica wysokości pomiędzy "źródłem", posesją sąsiada oraz Pana posesją? Jaka jest odległość Pana posesji od trasy przebiegu rurociągu?

kolo70

Post autor: kolo70 »

Niestety nie wiem nic na temat wydajności i średnic , Z rurociągu korzysta 6 gospodarstw a od mojej działki do rur jest nie więcej niż 2 metry przez drogę.
Włascicielami są sąsiedzi Tylko czy czasem takich konstrukcji nie trzeba przekazać gminie ? Woda jest czerpana z rzeczki oddalonej dość sporo , są tam wkopane kręgi betonowe o srednicy 1,20 . Takich kręgów jest tam kilka dla kilku ruroćiągów.

Bedę musiał udać się do gminy i sprawdzić jak to u nich w papierach wyglada

wasser
Aktywny
Aktywny

Post autor: wasser »

OrcusXL pisze:Niestety nie wiem nic na temat wydajności i średnic , Z rurociągu korzysta 6 gospodarstw a od mojej działki do rur jest nie więcej niż 2 metry przez drogę.
Włascicielami są sąsiedzi Tylko czy czasem takich konstrukcji nie trzeba przekazać gminie ? Woda jest czerpana z rzeczki oddalonej dość sporo , są tam wkopane kręgi betonowe o srednicy 1,20 . Takich kręgów jest tam kilka dla kilku ruroćiągów.

Bedę musiał udać się do gminy i sprawdzić jak to u nich w papierach wyglada
Obecnie nie ma takiego obowiązku (Ustawa o o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków, rozdział 7, artykuł 31).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”