Pytanie do Zarządu PSD i Zarządu ZRP

Dachówka ceramiczna, dachówka cementowa a może blachodachówka? Jeżeli stoisz obecnie przed takim wyborem to koniecznie musisz poradzić się innych którzy mają już te doświadczenia za sobą. Zapytaj się, które pokrycie dachowe jest najlepsze.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

HUGO

Pytanie do Zarządu PSD i Zarządu ZRP

Post autor: HUGO »

W 2004 roku z incjatywy przedstawicieli Polskiego Stowarzyszenia Dekarzy ,Związku Rzemiosła Polskiego i Braas Polska , w celu polepszenia jakości usług i wiarygodności firm dekarskich rozpoczęto starania nad zakazem rejestrowania i prowadzenia firm dekarskich przez osoby niewykwalifikowane .Nadmieniam , że już za komuny zakład dekarski mogła prowadzić tylko osoba mająca minimum kwalifikacje czeladnicze , a żeby szkolić uczniów niezbędny był tytuł mistrzowski .W Niemczech ,żeby otworzyć zakład dekarski niezbędny jest tytuł mistrzowski . Proszę więc osoby mogące udzielić mi informacji o udzielenie mi odpowiedzi na tym forum - Czy nadal prowadzone są starania nad normalizacją i ochroną struktur dekarskich , i na jakim są etapie , a jeżeli nie to jakie są tego przyczyny ?

Pozdrawiam

Gość

Post autor: Gość »

jak ze wszystkim na zadnym :roll:

bedur

Post autor: bedur »

Małopolskie SD nad tym pracuje. Na pewno na lokalnym rynku ale wiem, że przesłali jakieś propozycje do naszej "góry".

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

Sš prowadzone takie prace w Polskim Stowarzyszeniu Dekarzy. Szukamy partnerów aby wystšpić i inicjatywš ustawodawczš. Wychodzšc na przeciw postulatom œrodowiska dekarskiego BRAAS i inne firmy wprowadziły numerowane certyfikaty dla dekarzy œwiadczšcych usługi na najwyższym poziomie. Jestem przekonany, że uda się nam doprowadzić do podobnego stanu jaki jest w Niemczech. Potrzeba na to trochę czasu i zaangażowania nas wszystkich. Pozdrawiam.

amc1
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: amc1 »

Jasne. I oczywiście płatne aplikacje. I PSD i Braas w komisjach. Obudźcie się, panowie

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Przyjacielu nie bardzo pojmuję o co Ci chodzi, bo nam oto żeby dachy robili cieœle i dekarze a nie niewiadomo kto. Œrodowisko dekarskie w tej kwesti jest zgodne bez względu na to czy ktoœ jest w PSD czy nie. Pozdrawiam.

mistrz zawodu

Post autor: mistrz zawodu »

Bardzo przepraszam, ale wolalbym aby Pan nie wypowiadal sie za wszystkich dekarzy. Otoz, ja nie dokonca sie zgadzam, nie zawsze jest mozliwosc otworzenia firmy dekarskiej przez mistrza zawodu, i w tym wypadku jest nam potrzebna osoba trzecia, zgadzam sie natomiast co do tego, ze w takiej firmie powinien byc zatrudniony przynajmniej jeden wykwalifikowany czeladnik z zawodu dekarz lub blacharz budowlany. Poza tym trzeba by jescze rozwiazac sprawe tych wszystkich 'fachowcow' co w tej chwili klepia dachy a nie maja o tym pojecia, czy nie utworzy sie wieksza szara strefa jezeli wejda takie przepisy?

pozdrawiam sylwek

amc1
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: amc1 »

Raczej się powiększy. I to bardzo.

HUGO

Post autor: HUGO »

A czy w tej chwili szarej strefy nie ma ? Jest i napewno ona by się nie powiększyła tylko zmniejszyła .Rejestracja zakładów dekarskich nie tylko by wymusiła rzetelność wykonywania usług , ale także wykonywanie po odpowiednich cenach , bo w tej chwili większość tzw. dekarzy to są ludzie właśnie pracujący na ,,czarno" , nie mający żadnych obciążeń podatkowych . Większość z nich przyzsanych jest do firm handlowych , ponieważ nie mając wykształcenia w tym zawodzie nie potrafią sami sporządzić kosztorysu , nie mówiąc o dokumentacji przetargowej , a wiąże się to z dużo mniejszymi dochodami dla nich i wyrabianiem się dla branży handlowej wykorzystującej to zaniedbanie . Nie chodzi mi więc jedynie o ograniczenie dostępu osób niewykształconych do zawodu dekarza ,ale również o pomoc tym osobom w zdobyciu tego zawodu i unormowania swojego statusu w tym zawodzie , a co za tym idzie bezpośredniego dostępu do większych pieniędzy . Większość z nas nie raz spotkała się z inspektorami PIP-u i ma im za złe , że rządają od nas noszenia szelek , pasów czy też kasku na dachu.Ja wiem , że jest to niezbędna rzecz dla zapewnienia bezpieczeństwa sobie i moim ludziom . Często widzę ludzi pracujących na dachu w starych dżinsach i marynarce pozostałej po ślubie uwiązanych na postronku ze sznurka konopnego , albo wracających z pracy na pace samochodu dostawczego kulących się z zimna , nie mówię już jakim sprzętem pracują . Panowie nie tędy droga . Czy tak ma wyglądać dekarstwo w Polsce ? Większość z nas chwali się stażem pracy w państwach zachodnich , a nawet USA czyniąc z tego swoją kartę przetargową w rozmowach z klientem . Każdy z nas wie w jakich w warunkach , jakim sprzętem i za jakie pieniądze tam się pracuje , więć przelanie na nasz rynek tylko umiejętności to jest wiele i to bardzo wiele za mało !!!

Pozdrawiam :oops:

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

I masz rację. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokrycia dachowe”