Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.
Regulator ma funkcje pozbycia się nadwyżek ciepła w nocy którą można uruchomić razie potrzeby ale jest to oczywiście marnotrawstwo i ostateczność jak nie ma basenów lub tym podobnych
Tak zgadza się niektóre regulatory mają taką funkcję, ale zwróć uwagę na to, że w opisywany ciepły czerwcowy dnia jest o wiele więcej dnia niż nocy to jedno a drugie współczynnik emisji w kolektorach jak pewnie wiesz, jest bardzo niski i przy takich warunkach przy włączonej pompie non stop uzyskamy jednak dużo więcej ciepła niż wytracimy.
Opisujesz co można a jak to jest w opisanej przez Ciebie instalacji?
Reasumując:
bachus nie znasz realiów i danej instalacji a się wypowiadasz , wskazywałem jakie mogą wystąpić przyrosty temp. jeżeli jest instalacja na 6-7 osób a korzysta 1 to gdzie tu jest fuszerka ? przy przekroczeniu 80 st i tak pompa puszcza w podłogówkę nadwyżki energii najpierw się zastanów później oceniaj
To jak z tymi realiami?
pozdrawiam
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Przyzwoity regulator koszt ok 600 zł realizuje wiele funkcji z liczeniem energii
Na razie żaden klient się nie skarżył , moja domowa instalacja bez problemu czy czerwiec czy lipiec całe ciepło jest wykorzystywane w 100%
instalacji wykonanych 4o zestawów od 10 kolektorów do 2 kolektorów w rożnych wariantach .
Wiem że ty masz dużo więcej
Nie wiem co chcesz mi udowodnić ,że tylko Ty masz patent na super instalacje słonecznych kolektorów , a reszta wali fuszerkę ?
Witam.
Cezarr, nie złość się ale pamiętaj, że czyta nas wiele osób i każde wypowiadane przez nas słowo musi być mocno wyważone. Używanie ostrych słów wymaga bardzo mocnych argumentów. Tego się zawsze boję.
Nie chcę Tobie niczego udowadniać bo forum to nie miejsce na sprzeczki personalne, nie mam patentu na instalację ale o tym co piszę to zawsze jest poparte nie teorią a praktyką. Jeżeli poczułeś się urażony to przyjmij wielkie przeprosiny
pozdrawiam
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
widzę iz Panowie prowadzą ostrą grę słowną, ale spoko że umiecie przejść z tym do porzadku dziennego.
Owa ostra gra słowna wynika z dosyć bogatego bagażu doświadczeń. Instalacje solarne można wykonać na wiele różnych sposobów a zastosowanie skrótów w opisie prowadzi do takiej ostrej wymiany zdań.
Ale tak prowadzona dyskusja uczy nas szacunku do siebie.
pozdrawiam
Witam Panów.
Fajnie poczytać wasze spory. Ostro ale z klasą. Widzę, że idziecie w kierunku seminarium na temat spożytkowania nadwyżek energii. Temat istotnie frapujący. Pomysł z wymiennikiem gruntowym jest skuteczny ale strasznie rozdyma inwestycję finansowo. Ja też myślałem o jakimś zbiorniku na kilka lub kilkanaście metrów wody ale to trzeba dobrze przekalkulować. Póki co polecam kaskadowe łączenie zbiorników. Problem co prawda w sterowaniu ale daje niezłe efekty.
Chętnie posłucham waszych opinii. Chociaż z drugiej strony głupio tak swoje pomysły oddawać za darmo.
Pozdrawiam więc i proponuję, żeby, tak czy owak, każdą opinię kończyć stwierdzeniem, że kolektory są oK.
Chociaż z drugiej strony głupio tak swoje pomysły oddawać za darmo.
Pomysł z wymiennikiem gruntowym to żadna nowość, jak się go wykona odpowiednio wcześnie to jest żaden koszt, raptem paręset metrów rurki pod budynkiem.
pozdrawiam
Panowie! lubicie sie przekomarzać a pytajacy zaniemówił.
na temat. Zawór mieszajacy- plusy-wiadomo, minusy-spada cisnienie w instalacji - i gdy mamy ponizej 2atm nie nalezy stosowac moim zdaniem w domkach.
Instalować - moim zd. gdy przewymiarowana instalacja -za duza pow. kolektorów do zbiornika -> duze temp.
Mam taką, ciut rozbudowaną instalację / tez zawór mieszajacy/ dlatego piszę
42 stopnie??? Powinno być chyba 55 do 60 stopni. Tym bardziej, że tłuszcze rozpuszczaja się w 50 (oczywiście są płyny do zmywania).
A co zrobić z nadwyżką? Dobre pytanie. Może sprzedać sąsiadowi
KOLEKTORY : mam zamontowane w (2 )domach kolektory plaskie ( Vesman) i prozniowe (SG) ....Plaskie latem grzeja lepiej o 30% , ale sie pzregzrewaja -nie ma co zrobic (jesli brak basenu )z nadmiarem zgromadzone j energii . Zima plaskie stoja -nie gzreja... PROZNIOWE - nie zdarzyło sie (jeszcze )zeby sie przegrzaly-. Max temp.to 60 * C przy + 35 * C. na dworze . Latem slabsze ale jesienia ,zima ogzreweaja wode do 40 * C. Pzrypominam ze tem zimnej wody to 10 * C. ................... Wymienniiki -zbiorniki dwuplaszcowe nie sprawdzaja sie w instalacjach solarnych ( wg. mnie ) ACV ma wymiennik 300 l. ale z 300 l na solary jest tylko 160 L . ...Polecam 2-wu wezownicowe. ....Instalacja solarna zawsze wpieta w dolna wezownice ,zasilaniem do gory . Gorna wezownica sluzy tylko i wylacznie do dogrzewania z innego zrodla ciepla.. (np.kociol co. gaz-olej ,mial itp.)w tm czujnik temp. musi znajdowac sie wysoko zeby inne zrodlo ciepla nie dogrzewealo calego zbiornika....Np w 300L. inne zrodlo ciepla owinno dogzreac tylko ok. 120 l. . .Odpowiednia temp.( ok. 55* C) powinna byc tylko i wylacznie w gornej czesci zbiornika ( latem jest inaczej gdy jest + 35 * C) ......Nie stosowac kiepskich wymiennikow ( G..met , El...met ) .Sa wykonane z byle czego i nie maja odpowiedniej izolacji . Jak mowi jeden z moich znajomych (cyt. sa kute na kowadle , sa ze sera") ....