czym ocieplić
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
pema
czym ocieplić
Witam Serdecznie
Moja prośba dotyczy pomocy w wyborze materialow niezbednych
do ocieplenia domu - pod względem akustycznym i cieplnym. Jestem zainteresowany ociepleniem budynku
wełną mineralną
Dom powstal w latach 70, klasyczna kostka, zbudowany jest z cegly silikatowej i pustaka, miejscami sa tzw. sciany lukowe.
2 lata temu zmienialem konstrukcje dachu i adaptowalem poddasze na cele mieszkaniowe.
W przyszlym roku chcialbym ocieplic dom. Nowe podniesione fragmety sciany, na ktorych
spoczywa dach zbudowane sa z tzw. pustaka max-a - jedna warstwa.
Zalezy mi na tym aby poddasze, jak i caly dom posiadal dobre parametry cieplne
jak i akustyczne - dom znajduje sie przy ruchliwej ulicy. Wysokosc scian do ocieplenia wynosi
ok. 8m.
Chcialbym zapytac jaka rodzaj i jaka grubosc welny wybrac (myslalem o
grubosci 120mm); czy jezeli chodzi o akustyke to czy
produkty z struktura zaburzona (włókna równomiernie splątane w każdym kierunku w całej objętości) jesli tak to jakie??, czy tez wybrac produkty ze struktura zaburzona z utwardzoną warstwą wierzchnią (włókna równomiernie splątane w każdym kierunku w całej objętości) jezli tak to jakie??
pema
Moja prośba dotyczy pomocy w wyborze materialow niezbednych
do ocieplenia domu - pod względem akustycznym i cieplnym. Jestem zainteresowany ociepleniem budynku
wełną mineralną
Dom powstal w latach 70, klasyczna kostka, zbudowany jest z cegly silikatowej i pustaka, miejscami sa tzw. sciany lukowe.
2 lata temu zmienialem konstrukcje dachu i adaptowalem poddasze na cele mieszkaniowe.
W przyszlym roku chcialbym ocieplic dom. Nowe podniesione fragmety sciany, na ktorych
spoczywa dach zbudowane sa z tzw. pustaka max-a - jedna warstwa.
Zalezy mi na tym aby poddasze, jak i caly dom posiadal dobre parametry cieplne
jak i akustyczne - dom znajduje sie przy ruchliwej ulicy. Wysokosc scian do ocieplenia wynosi
ok. 8m.
Chcialbym zapytac jaka rodzaj i jaka grubosc welny wybrac (myslalem o
grubosci 120mm); czy jezeli chodzi o akustyke to czy
produkty z struktura zaburzona (włókna równomiernie splątane w każdym kierunku w całej objętości) jesli tak to jakie??, czy tez wybrac produkty ze struktura zaburzona z utwardzoną warstwą wierzchnią (włókna równomiernie splątane w każdym kierunku w całej objętości) jezli tak to jakie??
pema
-
T. Brzeczkowski
A nie lepiej izolować niż ocieplać?
http://www.xella.pl/html/pol/pl/tb_5566 ... tries_id=9
http://www.xella.pl/html/pol/pl/tb_5566 ... tries_id=9
Witam
Proponował bym ci dać 4cm wełny o własnociach akustycznych i 10cm wełny izolujšcej cieplnie razem będziesz miał 14cm i załatwione obie sprawy dodatkowo mozesz je układać z przesunięciem co zmniejszy nicišgłoci na stykach.
Jezeli chodzi o konkretny typ to raczej dowiaduj się u producenta.
pozdrawiam
Proponował bym ci dać 4cm wełny o własnociach akustycznych i 10cm wełny izolujšcej cieplnie razem będziesz miał 14cm i załatwione obie sprawy dodatkowo mozesz je układać z przesunięciem co zmniejszy nicišgłoci na stykach.
Jezeli chodzi o konkretny typ to raczej dowiaduj się u producenta.
pozdrawiam
-
izoterm
docieplenie budynku
W sprawie docieplenia budynku z tzw pustką powietrzną to mam propozycje ocieplenia nie wełną na zewnątrz lecz wypełnienia jej pianką poliuretanowa przez wtrysk .
pianka zwiąże sciany budynku , osuszy szczelinę, wyciszy , i koszt jest mniejszy od ocieplenia wełną na zewnątrz.
czas wykonania takiej izolacji cieplnej wynosi 2 dni max.
pozdrawiam
zajrzyj na stronę www.izoterm.pl
pianka zwiąże sciany budynku , osuszy szczelinę, wyciszy , i koszt jest mniejszy od ocieplenia wełną na zewnątrz.
czas wykonania takiej izolacji cieplnej wynosi 2 dni max.
pozdrawiam
zajrzyj na stronę www.izoterm.pl
-
BDB
Tylko bez głupot!
Proszę nie wpuszczać pytającego "w maliny" z pomysłem pianki do wnętrza muru. Właśnie zakończyłem zdjęcia termowizyjne tak ocieplonego budynku: wieje zgrozą!
Firma IZOTERM jest szacowna i poważna, ale stosowanie pianki radzę przesunąć w inne miejsca.
Jerzy Zembrowski BIURO DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB
Proszę nie wpuszczać pytającego "w maliny" z pomysłem pianki do wnętrza muru. Właśnie zakończyłem zdjęcia termowizyjne tak ocieplonego budynku: wieje zgrozą!
Firma IZOTERM jest szacowna i poważna, ale stosowanie pianki radzę przesunąć w inne miejsca.
Jerzy Zembrowski BIURO DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB
-
gucio
docieplanie budynkow
czy izolowanie to ocieplanie od srodka Panie T.ma pan jakies doswiadczenia w tej dziedzinie jestem zainteresowany tematem
-
Gość
Ile nieścisłości wynika z zwyciągania wnisków z termowizji ....! Potem jak się spyta kogoś jak ma do izolowany to zawsze odopowie co ma w ścianie. A IZOLACJA TO TERMOS . Komfort to wentylacja. Termowizja nie "widzi" przewodzenia, konwekcji tylko podczerwień. W projektach często spotyka się 5-10 cm styropianu w podłodze i 15-20 cm w dachu. no ale tego co do ziemi pod dom "ucieka" nie widać. Nawet jak ściana ocieplona z zewnątrz styropianem odprowadzi ciepło przez fundament pod dom to to się nie liczy bo w kamerze termowizyjnej nie widać. Z zewnątrz obraz ma mało czerwieni i OK!!! Naszczeście coraz więcej firm przekonuje się do izolacji. Nawet Xella co prawda narazie tylko na niemieckich stronach, ale zdjecia i przekroje są czytelne.
http://www.xella.de/downloads/deu/brosc ... endaemmung.
Pozdrawiam Tomasz Brzęczkowski
http://www.xella.de/downloads/deu/brosc ... endaemmung.
Pozdrawiam Tomasz Brzęczkowski
-
Gość
Panie TB.
Czy wreszcie zauważył Pan jak mocno to polecane rozwiązanie płytami Multipor odbiega od wełny i folii od środka polecanej przez Pana?
Pisałem już o uwarunkowaniach ocieplania od wewnątrz na tym forum. Proszę się przyjrzeć jak wygląda sufit w tym systemie - też o tym pisałem.
Ocieplanie takimi płytami (pisałem przy okazji płyt Calsitherm) jest zasadne, ale głównie w obiektach zabytkowych, gdzie często nie ma możliwości ocieplania od zewnątrz. W przypadku domów nowych bardzo wątpliwe.
I jeszcze jedno: płyty Multipor czy Calsitherm zmieniają tylko minimalnie dyfuzyjność ścian, co nie wymusza wprowadzania zmian w dotychczasowej wentylacji budynku - przeciwnie do lansowanego przez Pana układu: wełna i folia od środka.
A propos: czyżby zamierzał Pan handlować płytami firmy Xella?
Jerzy Zembrowski BIURO DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB, www.bdb.com.pl
Czy wreszcie zauważył Pan jak mocno to polecane rozwiązanie płytami Multipor odbiega od wełny i folii od środka polecanej przez Pana?
Pisałem już o uwarunkowaniach ocieplania od wewnątrz na tym forum. Proszę się przyjrzeć jak wygląda sufit w tym systemie - też o tym pisałem.
Ocieplanie takimi płytami (pisałem przy okazji płyt Calsitherm) jest zasadne, ale głównie w obiektach zabytkowych, gdzie często nie ma możliwości ocieplania od zewnątrz. W przypadku domów nowych bardzo wątpliwe.
I jeszcze jedno: płyty Multipor czy Calsitherm zmieniają tylko minimalnie dyfuzyjność ścian, co nie wymusza wprowadzania zmian w dotychczasowej wentylacji budynku - przeciwnie do lansowanego przez Pana układu: wełna i folia od środka.
A propos: czyżby zamierzał Pan handlować płytami firmy Xella?
Jerzy Zembrowski BIURO DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB, www.bdb.com.pl
-
T. Brzęzkowski
-
JAN-TAR