czym ocieplić

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

pema

czym ocieplić

Post autor: pema »

Witam Serdecznie

Moja prośba dotyczy pomocy w wyborze materialow niezbednych

do ocieplenia domu - pod względem akustycznym i cieplnym. Jestem zainteresowany ociepleniem budynku
wełną mineralną

Dom powstal w latach 70, klasyczna kostka, zbudowany jest z cegly silikatowej i pustaka, miejscami sa tzw. sciany lukowe.

2 lata temu zmienialem konstrukcje dachu i adaptowalem poddasze na cele mieszkaniowe.

W przyszlym roku chcialbym ocieplic dom. Nowe podniesione fragmety sciany, na ktorych

spoczywa dach zbudowane sa z tzw. pustaka max-a - jedna warstwa.

Zalezy mi na tym aby poddasze, jak i caly dom posiadal dobre parametry cieplne

jak i akustyczne - dom znajduje sie przy ruchliwej ulicy. Wysokosc scian do ocieplenia wynosi

ok. 8m.

Chcialbym zapytac jaka rodzaj i jaka grubosc welny wybrac (myslalem o

grubosci 120mm); czy jezeli chodzi o akustyke to czy

produkty z struktura zaburzona (włókna równomiernie splątane w każdym kierunku w całej objętości) jesli tak to jakie??, czy tez wybrac produkty ze struktura zaburzona z utwardzoną warstwą wierzchnią (włókna równomiernie splątane w każdym kierunku w całej objętości) jezli tak to jakie??

pema

T. Brzeczkowski

Post autor: T. Brzeczkowski »

A nie lepiej izolować niż ocieplać?
http://www.xella.pl/html/pol/pl/tb_5566 ... tries_id=9

Woltar
Aktywny
Aktywny

Post autor: Woltar »

Witam
Proponował bym ci dać 4cm wełny o własnoœciach akustycznych i 10cm wełny izolujšcej cieplnie razem będziesz miał 14cm i załatwione obie sprawy dodatkowo mozesz je układać z przesunięciem co zmniejszy nicišgłoœci na stykach.

Jezeli chodzi o konkretny typ to raczej dowiaduj się u producenta.
pozdrawiam

izoterm

docieplenie budynku

Post autor: izoterm »

W sprawie docieplenia budynku z tzw pustką powietrzną to mam propozycje ocieplenia nie wełną na zewnątrz lecz wypełnienia jej pianką poliuretanowa przez wtrysk .
pianka zwiąże sciany budynku , osuszy szczelinę, wyciszy , i koszt jest mniejszy od ocieplenia wełną na zewnątrz.
czas wykonania takiej izolacji cieplnej wynosi 2 dni max.
pozdrawiam

zajrzyj na stronę www.izoterm.pl

BDB

Post autor: BDB »

Tylko bez głupot!
Proszę nie wpuszczać pytającego "w maliny" z pomysłem pianki do wnętrza muru. Właśnie zakończyłem zdjęcia termowizyjne tak ocieplonego budynku: wieje zgrozą!
Firma IZOTERM jest szacowna i poważna, ale stosowanie pianki radzę przesunąć w inne miejsca.
Jerzy Zembrowski BIURO DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB

gucio

docieplanie budynkow

Post autor: gucio »

czy izolowanie to ocieplanie od srodka Panie T.ma pan jakies doswiadczenia w tej dziedzinie jestem zainteresowany tematem

Gość

Post autor: Gość »

Ile nieścisłości wynika z zwyciągania wnisków z termowizji ....! Potem jak się spyta kogoś jak ma do izolowany to zawsze odopowie co ma w ścianie. A IZOLACJA TO TERMOS . Komfort to wentylacja. Termowizja nie "widzi" przewodzenia, konwekcji tylko podczerwień. W projektach często spotyka się 5-10 cm styropianu w podłodze i 15-20 cm w dachu. no ale tego co do ziemi pod dom "ucieka" nie widać. Nawet jak ściana ocieplona z zewnątrz styropianem odprowadzi ciepło przez fundament pod dom to to się nie liczy bo w kamerze termowizyjnej nie widać. Z zewnątrz obraz ma mało czerwieni i OK!!! Naszczeście coraz więcej firm przekonuje się do izolacji. Nawet Xella co prawda narazie tylko na niemieckich stronach, ale zdjecia i przekroje są czytelne.

http://www.xella.de/downloads/deu/brosc ... endaemmung.
Pozdrawiam Tomasz Brzęczkowski

T. Brzeczkowski

Post autor: T. Brzeczkowski »

Gość

Post autor: Gość »

Panie TB.
Czy wreszcie zauważył Pan jak mocno to polecane rozwiązanie płytami Multipor odbiega od wełny i folii od środka polecanej przez Pana?
Pisałem już o uwarunkowaniach ocieplania od wewnątrz na tym forum. Proszę się przyjrzeć jak wygląda sufit w tym systemie - też o tym pisałem.

Ocieplanie takimi płytami (pisałem przy okazji płyt Calsitherm) jest zasadne, ale głównie w obiektach zabytkowych, gdzie często nie ma możliwości ocieplania od zewnątrz. W przypadku domów nowych bardzo wątpliwe.
I jeszcze jedno: płyty Multipor czy Calsitherm zmieniają tylko minimalnie dyfuzyjność ścian, co nie wymusza wprowadzania zmian w dotychczasowej wentylacji budynku - przeciwnie do lansowanego przez Pana układu: wełna i folia od środka.
A propos: czyżby zamierzał Pan handlować płytami firmy Xella?

Jerzy Zembrowski BIURO DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB, www.bdb.com.pl

T. Brzęzkowski

Post autor: T. Brzęzkowski »

Tak zamierzam.Bo Xella.pl zdecydowanie odmawia. A dyfuzujność przy wełnie z folią minie nie interesyje bo jej nie ma. A Niemcom zdecydowanie izolacja od środka pasuje. Zaprosili mnie na niedzielę do Kolonii na targi

JAN-TAR

Post autor: JAN-TAR »

Od dłuższego czasu przyglądam się "naginaniu" fizyki przez tego Brzeczkowskiego. I tylko czekałem kiedy wyjdzie szydło z worka. :P
No i doczekałem sie. :P :P :P
JAN-TAR

T. Brzęczkowski

Post autor: T. Brzęczkowski »

Czy można jśniej, co mają targi do fizyki?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”