ściana z porothermu czy z maxa
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
ściana z porothermu czy z maxa
Witam, jestem nowa i na razie o budowie nie mam pojecia.Chce budować dom 230 m2.Proszę pomóżcie z czego lepiej budować ściana jednowarstwowa porotherm 38, czy max 25 plus styropian 13?Projekt przewiduje te dwie opcje.Co według Was wyjdzie taniej?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: ściana z porothermu czy z maxa
Dając styropian za murem z porothermu, godzimy się na grzanie fundamentów i gruntu pod domem . Możemy też być pewni, że taka ściana będzie miała zwiększoną wilgotność (brak paroizolacji) . Porotherm produkuje pustak spełniający zupełne minimum izolacji Ti Planewwlina1 pisze:Witam, jestem nowa i na razie o budowie nie mam pojecia.Chce budować dom 230 m2.Proszę pomóżcie z czego lepiej budować ściana jednowarstwowa porotherm 38, czy max 25 plus styropian 13?Projekt przewiduje te dwie opcje.Co według Was wyjdzie taniej?

Na 25 palet jakie kupiłem to może była połowa palety odpadów lub połówek które i tak wykorzystałem,a poza tym miałem orginalnie zafoliowane a nie jakieś tam przekładki jak u niektórychewwlina1 pisze:i co zadowolony jesteś ? Pytanko ,podobno porotherm bardzo się kruszy w transporcie, dużo Ci odpadło?kielo pisze:Wydaje mi się że z Porotherma będzie taniej,trzeba sobie też przekarkulować m2. Sam postawiłem dom z P.38
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Porotherm owszem ale 44cm a ponieważ i tak trzeba wykonczyc elewację zastosujcie tynk perlitowy, który dociepli i wygłuszy, całkowicie zachowujac ideę jednowarstwowosci ze wszystkimi jej zaletami .
Poza tym mysle że szukanie na siłe oszczednosci które w sumie stanowią jakiś niewielki procent całości kosztów budowy to wynik braku wiedzy na temat budowania.bardzo szybko okaże się ze jedyny argument czyli cena to niewłaściwa droga.
Poza tym mysle że szukanie na siłe oszczednosci które w sumie stanowią jakiś niewielki procent całości kosztów budowy to wynik braku wiedzy na temat budowania.bardzo szybko okaże się ze jedyny argument czyli cena to niewłaściwa droga.