wentylacja na poddaszu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
wentylacja na poddaszu
Witam. Chce zrobić wentylacje w pokoju na poddaszu w remontowanym domu i nie rozumie pewnej sprawy. pROSZĘ O TROCHĘ TEORI. Kratka wentylacyjna będzie pod sufitem na poddaszu , do szczytu jest ok. 1,5 m. Chciałbym to przeprowadzić rurą PCV. I terraz moje pytanie czy ta rura powinna zaczynać się od kratki (poziom sufitu na poddaszu) czy może powinna być dłóższa -od poziomu podłogi. Zakładam że w drugim przypadku będzie ona wmurowana w ścianie działowej. Wpierwszym przypadku zdaje mi się że może być zbyt krótka i nie będzie ciągu, bo chyba ciąg komina jest proporcjonalny do wysokości komina.
-
GipsKarton
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: wentylacja na poddaszu
Kratka... kanał.. to nie jest wentylacja!miś9666 pisze:Witam. Chce zrobić wentylacje w pokoju na poddaszu w remontowanym domu i nie rozumie pewnej sprawy. pROSZĘ O TROCHĘ TEORI. Kratka wentylacyjna będzie pod sufitem na poddaszu , do szczytu jest ok. 1,5 m. Chciałbym to przeprowadzić rurą PCV. I terraz moje pytanie czy ta rura powinna zaczynać się od kratki (poziom sufitu na poddaszu) czy może powinna być dłóższa -od poziomu podłogi. Zakładam że w drugim przypadku będzie ona wmurowana w ścianie działowej. Wpierwszym przypadku zdaje mi się że może być zbyt krótka i nie będzie ciągu, bo chyba ciąg komina jest proporcjonalny do wysokości komina.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jeśli bawimy się w definicje to [b]wentylacja[/b] jest wymianą powietrza w pomieszczeniach, wyrobiskach górniczych itp. odbywającą się samoczynnie lub za pomocą urzadzeń mechanicznych lub Wentylacja – jest to cyrkulacja powietrza, z reguły pomiędzy pomieszczeniami a przestrzenią na zewnątrz. Prawidłowo działająca wentylacja jest niezbędna w pomieszczeniach, gdzie przebywają zwierzęta czy ludzie, dopływające z zewnątrz powietrze zapewnia wymianę zużytego i zanieczyszczonego na świeże.
Ale chyba nie o to chodziło w pytaniu. Definicje to mam w encyklopedii a forum jest po to aby dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Ale chyba nie o to chodziło w pytaniu. Definicje to mam w encyklopedii a forum jest po to aby dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Panie Tomaszu, chciałbym dowiedzieć się nieco więcej na temat wentylacji proponowanej przez Pana. Czy ma Pan swoją stronę, lub mógłby podać strony firm z których produktów Pan korzysta? Jaki jest koszt wykonania takiej wentylacji dla domku jednorodzinnego ok.70m/2 parter+ poddasze użytkowe? Chodzi mi o wentylacje bez Rekuperatora, jakie wtedy są straty ciepła? Czy to się opłaca? Czy tylko z Rekuperatorem?
Pozdrawiam Krzysiek.