Witam
Nosze sie z zamiarem podniesiem dachu zeby zrobic ze strychu mieszkanie. Dom ogolnie jest pietrowy powierzchnia okolo 90m2.
Dach jest kopertowy, ale tylko nad czescia, okolo 1/2 a reszta to stropodach.
Chcialbym zeby ktos podpowiedział mi czy nad czescia plaskiego dachu mozna zrobic dobudówke zeby powstal jeszcze jeden pokoj i balkon.
Jakie sa przykladowe ceny takiej operacji podniesienie i zrobienia dachu i tego dodatkowego pokoju.
Z gory dziekuje za odpowiedz.
adaptacja strychu
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Mój ojciec podnosił kiedyś dach ale u mnie strych był cały pokryty dachem. Kosztów nie mieliśmy wiele bo trzeba było tylko więcej pustaków do tego co już było.
Moim zdaniem najdroższa będzie blacha i ocieplenie. Same pustaki i drewno nie jest drogie. U nas najwięcej kasy poszło na blachę i ocieplenie.
Niestety był jeszcze jeden koszt, niezamierzony. Dobry sąsiad pozazdrościł nam ładnego dachu i pewnego dnia pojawiła się policja z miarką
. Musieliśmy zapłacić karę i zrobić projekt już zrobionego dachu. Dlatego najpierw porponuję zrobić projekt (zazwyczaj projektanci robią też kosztorysy więc będziesz miał orientację w cenie materiałów i robocizny) i uzyskać pozwolenie na podniesienie dachu (jak dobry projektant to też te formalności załatwi).
A i jeszcze jedno, podaj dokładniej rozmiary to będzi można oszacować koszty.
Moim zdaniem najdroższa będzie blacha i ocieplenie. Same pustaki i drewno nie jest drogie. U nas najwięcej kasy poszło na blachę i ocieplenie.
Niestety był jeszcze jeden koszt, niezamierzony. Dobry sąsiad pozazdrościł nam ładnego dachu i pewnego dnia pojawiła się policja z miarką
A i jeszcze jedno, podaj dokładniej rozmiary to będzi można oszacować koszty.
-
WojtekExclusiveBUD
- Początkujący