Dach na altanie

Dachówka ceramiczna, dachówka cementowa a może blachodachówka? Jeżeli stoisz obecnie przed takim wyborem to koniecznie musisz poradzić się innych którzy mają już te doświadczenia za sobą. Zapytaj się, które pokrycie dachowe jest najlepsze.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

snasiro1
Początkujący
Początkujący

Dach na altanie

Post autor: snasiro1 »

Witam.
Posiadam na ogródku działkowym altanę z dachem dwuspadzistym 30m2, ale pochylenie jest bardzo niewielkie. Muszę wymienić pokrycie dachowe, a jako, że jest to tylko altana musi być jak najtaniej, no i robota we własnym zakresie. Czytając rózne wątki doszedłem do wniosku iż zrobię to tak:
Zerwę starą papę. Nową wierzchniego krycia przymocuję papiakami bezpośrednio do desek, a miejsca bicia gwoździ posmaruję lepikiem. Oczywiścia papa będzie robiona na zakładkę, więc pomyślałem, że jak pierwszy pas papy będzie przybity, to w miejscu zakładki następny pas będzie tylko przyklejony lepikiem.

Pytanie czy dobrze kombinuję, czy może jakoś inaczej, albo kleić papę samym lepikiem do desek? Nie jestem dekarzem i pierwszy raz będę się tym bawił, musi starczyć na parę lat, bo obecnie dach przecieka jakby na nim nic nie było.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokrycia dachowe”