Przystępując do budowy, marzymy o idealnym domu. Niestety realia często są inne, a błędy budowlane są zmorą wielu inwestorów. Poradź się jak uniknąć błędów, na co zwrócić uwagę i co zrobić, żeby Twój dom rzeczywiście był idealny.
aaanitkaaa pisze:czy pomalowanie scian wodna szklana wata pomorze?slyszalam ze po tym wilgoc nie powinna juz wychodzic?
może tak coś więcej o tej wilgoci bo znamy kilka przyczyn nasiąkania ścian i w zależności od przyczyny są i dalsze zalecenia .
czyli miejsce okres pojawiania się postać itp itd
aaanitkaaa pisze:czy pomalowanie scian wodna szklana wata pomorze?slyszalam ze po tym wilgoc nie powinna juz wychodzic?
może tak coś więcej o tej wilgoci bo znamy kilka przyczyn nasiąkania ścian i w zależności od przyczyny są i dalsze zalecenia .
czyli miejsce okres pojawiania się postać itp itd
wilgoc pojawia sie na scianach zewnetrznych w okresie jesien-zima oraz kolo okien, jest przewaznie koloru czarnego podobnego do mchu lub biala
MTW pisze:w tym przypadku poprawienie wentylacji powinno być priorytetem sama woda szklana załatwi ci " wodną ścianę "
wilgoc jest w wewnatrz domu ale tylko na scianch zewnetrznych bo na tych co dziela pomieszczenia wilgoci nie ma.wentylacja byla sprawdzana poprawiana i jest w porzadku
To normalne, że ściany zewnętrzne, narożniki, styk ściany z fundamentem są najchłodniejsze.
Jeżeli nie ich temperatura spada poniżej punktu rosy powietrza wewnętrznego, będą mokre.
Trzeba zrobić wentylację i izolację termiczną. Jak nie ma możliwości na kompleksową "naprawę" to trzeba zrobić chociaż wentylację.
Prawdopodobnie przy budowie nie wzieto pod uwage strefy przemarzania. Zeby usunac skutki potrzebna bedzie termomodernizacja. Bardzo możliwe ze budynek juz na etapie budowy nadawal sie do termomodernizacji. Wiadomo jak buduja masowi developerzy. mostek na mostku, 10 cm stropianu itp.
też mam prawidłową wentylację i do niedawna taki sam proble,.
rozwiąznie to zliwkidować grzyba odpowiednim środkiem, osuszyć ścianę i wietrzyć ile się da i ja już nie mam problemu. Dobre rozwiązanie to naweiewniki w oknach od mikrowentylacji się już powoliodchodzi.
pozdrawiam
Z prostych sposobów lecz krótkotrwałych to proponuje:
- Savo przeciw pleśni (należy wietrzyć pomieszczenie po użyciu, bo śmierdzi chlorem)
- preparat HumiStop (i wymiana wkładów co miesiąc)
ja używałem czegos z duża ilością chloru to tylko wywabiło pleśń po pewnym czasie pojawiła się znowu w usunięciu na stałe jak do tej pory pomnógł mi PUMAS niecała 20 zł trzeba wietrzyć ale nie śmierdzi aż tak i dociera głęboko.