Izolacja fundamentów? - budynek gosp. adaptowany na mieszk.

Właściwa hydroizolacja zabezpieczy dom przed przenikaniem wilgoci i wieloma problemami z tym związanymi. Trzeba o niej pamiętać budując dom i modernizując istniejące budynki. Odpowiedzi na pytania dotyczące wykonania hydroizolacji i potrzebnych materiałów, znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

jańcio wodnik
Początkujący
Początkujący

Izolacja fundamentów? - budynek gosp. adaptowany na mieszk.

Post autor: jańcio wodnik »

Proszę o poradę.
Adaptowałem budynek gosp. na cele mieszkaniowe. Budynek jest niepodpiwniczony (podłoga na gruncie),fundamenty są wykonane z kamienia, bez ław. Budynek jest ocieplony styropianem gr. 10 cm. do cokołu. Chciałbym wykonać izolację term. części cokołowej (od poziomu gruntu do cokołu jest 45cm) płytami XPS gr. 5cm. Mam pytanie, czy część podziemną budynku także izolować płytami XPS czy tylko zrobić izolację przeciwwodną? Na jakimś forum czytałem, że w budynkach niepodpiwniczonych nie ma potrzeby wykonywania izolacji term. i p-wodnej fundamentów jeśli jest dobrze wykonana izolacja pozioma, ale w moim przypadku stara izolacja pozioma jest wykonana 30 cm nad poziomem gruntu... Do tego poziomu "wystają" też fundamenty. Fundamenty będą odkopane, gdyż zamierzam zrobić drenaż opaskowy, dlatego proszę o rzeczową radę doświadczonych fachowców. I mam prośbę, żeby odpowiedzi nie przerodziły się w dyskusję z panem T.B. bo już w ogóle nie będę wiedział, co mam zrobić. Z góry dziękuję serdecznie za pomoc.

MTW
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: MTW »

zamkniecie ust TB działa jak magia nikt się nie odzywa :)
jeśli robisz drenaż to pionową możesz sobie zrobić od zewnątrz.
co do poziomej
zdecydowanie iniekcje.
co do termo to niech się wypowiadają spece od tego zakresu
pozdrawiam

jańcio wodnik
Początkujący
Początkujący

Post autor: jańcio wodnik »

Dzięki za odpowiedź. Zależałoby mi jeszcze na jakiejś mądrej opinii co do termoizolacji - czy tylko część cokołową, czy podziemną także?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hydroizolacje”