CZARY MARY KOMINIARZA

Przystępując do budowy, marzymy o idealnym domu. Niestety realia często są inne, a błędy budowlane są zmorą wielu inwestorów. Poradź się jak uniknąć błędów, na co zwrócić uwagę i co zrobić, żeby Twój dom rzeczywiście był idealny.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

kati

CZARY MARY KOMINIARZA

Post autor: kati »

Przenioslam junkers z kuchni do lazienki,oczywiscie za zgoda kominiarza,który wydal opinie.Dwa lata bylo wszystko dobrze do kiedy zyczliwa sasiadka wezwala kominiarza na kontrole do mojego mieszkania.Okazalo sie ze jestem podlaczona do wentylacji i dostalam nakaz likwidacji junkersa.Nie dajac za wygrana wezwalam dwóch innych kominiarzy.kazden z nich wystawił inna opinie.Mam pytanie jak sprawdzic która jest faktycznie prawdziwa.Dwóch stwierdza ze jestem prawidlowo podlaczona,a nastepnych dwóch ze nie.PYTAM KTO WYDAJE UPRAWNIENIA,JEZELI TAKIE RZECZY SIE DZIEJA!!!

przemol

Post autor: przemol »

opinie taką wydaje kominiarz . w swietle przepisów po 2002r jeśli łazienka ma mniej niz 8 m3 nie może byc tam kotłów, junkersów. aby wszystko było ok musisz być podłączona do kanału spalinowego czyli tego co pierwotnie bo każdy lokator ma 1 komin spalinowy i po 1 na przenaczenie komin wentylacyjny. jeśli jesteś podłączona pod inny niz pierwotnie czyli spalinawy kominbędzie niszczał na skutek agresywnego środowiska. jeśli trafi to do urzędu miejskiego lub adm przegrasz a na domiar z własnych pieniędzy wyłożysz na remont komina. jak połączyć się pod dawny komin to najlepiej spiro nie estetycznie ale najlepsze. może je zabudujesz? p.kozanko@op.pl.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Błędy budowlane”