Jestem nowy na forum więc wszystkich witam serdecznie.
Kupiłem jakiś czas temu działkę na wsi na której stoi drewniany dom posadowiony na kamieniach. Chciałbym zrobić pod nim fundament ale nigdzie nie znalazłem nic na ten temat. Chodzi mi szczególnie o to jakie formalności muszę załatwić i czy wystarczy zgłoszenie prac budowlanych, czy musi być pozwolenie na budowę, i najważniejsze jak wykonać taki fundament, żeby dom się nie zawalił?
Jak wykonać fundament pod istniejący dom drewniany?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Jak dom byłby posadowiony na kamiennej ławie to nie miałbym żadnego problemu. Niestety jak już wspomniałem dom stoi na kamieniach.Zibi1000 pisze:Kto zdecydował,że należy wykonać nowe fundamenty.
Takie domy były posadawiane niena "kamieniach", ale ławach kamiennych. Należy to sprawdzić, ważnajest głębokość.
Jeżeli jednak zdecydujeszsię na wykonanie fundamentów to postępować należy jak przy podbijaniu fundamentów.
Wystarczy zgłoszenie
Może opiszę dokładniej. To jest stary, przedwojenny dom. Legary położone ma na bardzo dużych kamieniach w rogach domu i co kilka metrów wzdłuż ścian. Podkopywałem dlatego wiem. Niestety jeden róg domu osiada, więc podlanie fundamentu wydaje mi się całkiem na miejscu.
Tylko jak to zrobić?
KamilC48
ja osobiście proponuję wzięcie pod uwagę że grzebanie przy elementach konstrukcyjnych budynku wymaga stosownych papierów oraz stosownych uprawnień osoby nadzorującej .
choćby po to aby za jakiś czas nie było postów "ściana zjechała mi na głowę"
czyli zdecydowanie doradzam zatrudnienie fachowca w postaci inspektora nadzoru z uprawnieniami konstrukcyjnymi .
pozdrawiam
choćby po to aby za jakiś czas nie było postów "ściana zjechała mi na głowę"
czyli zdecydowanie doradzam zatrudnienie fachowca w postaci inspektora nadzoru z uprawnieniami konstrukcyjnymi .
pozdrawiam