Jak głęlboko wkopać rurkę z wody

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

adi141
Początkujący
Początkujący

Jak głęlboko wkopać rurkę z wody

Post autor: adi141 »

Witam. Chciałem doprowadzić wodę do garażu. Jak głęboko musiałbym wkopać rurkę żeby woda nie zamarzła zimą?

cezarr1
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: cezarr1 »

Poniżej punktu przemarzania gruntu w strefie I np. jest to 1,2 m

ghost320i
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghost320i »

Wiecie co ale takie pytania w stylu jak głęboko wkopać rurke to strasznie często się na tym forum pojawiają. Ludzie prosze najpierw przeszukaj forum zanim zadasz pytanie- wiem wiem że to czasu zajmuje ale troche szcunku za prace użytkowników tutaj się należy!
Po za tym wystarczy na google wpisać np. Przemarzanie ziemi i już odpowiedz się uzyska!
Pozdrawiam no to chlup :lol:
...

Broda79
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Broda79 »

cezarr1 pisze:Poniżej punktu przemarzania gruntu w strefie I np. jest to 1,2 m
U mnie jest 1,4. trzeba sprawdzić w normie strefy głębokości przemarzania dla kraju. W Polsce to jest zakres od 1,2 do 1,8.

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fpz »

Dokładnie 0,4 m poniżej punktu przemarzania. Głębokości przemarzania masz określone w PN-81/B-03020

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

Garaż pewnie nieogrzewany, więc skoro nie robisz tego na wielki odbiór to wystarczy metr - jak ziemia na tyle zamarznie, to normalne że kran w garażu przynajmniej od dwóch tygodni też już będzie zamarznięty :wink:

Dla robót zewnętrznych (dla kogoś) oczywiście koledzy wyżej mają rację - przynajmniej 1,2 m według normy, można zmniejszyć głębokość ale wtedy trzeba izolować.

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fpz »

Dla robót zewnętrznych (dla kogoś) oczywiście koledzy wyżej mają rację - przynajmniej 1,2 m według normy, można zmniejszyć głębokość ale wtedy trzeba izolować.
No i człowiek nie wie której normy się trzymać. :roll:

Broda79
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Broda79 »

Indiana pisze:Garaż pewnie nieogrzewany, więc skoro nie robisz tego na wielki odbiór to wystarczy metr - jak ziemia na tyle zamarznie, to normalne że kran w garażu przynajmniej od dwóch tygodni też już będzie zamarznięty :wink:

Jeszcze raz napiszę, że to zależy od rejonu Polski. W Suwałkach jest to 1,8 m. 1,2 to jest najmniejsza głębokość na terenie naszego kraju, na jaka można zagłębić przewód z wodą. Oczywiście jest to głębokość na jakiej musi sie znaleźć górna część rury. Pozdrawiam.

Akarni
Początkujący
Początkujący

Post autor: Akarni »

Najlepszym pomysłem było by się zapytanie sąsiada na jakiej głębokości on ma. A jak sąsiad nie chce ci powiedzieć to wkop tak głęboko że będziesz miał pewność że niezamarznie lepiej pomęczyć się trochę bardziej i zakopać na 1,7m niż później odkopywać i zakopywać głębiej

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: astim »

Temat pewnie dawno nieaktualny, ale dorzucę swoje 3 grosze:
Normalnie przyłącze wodociągowe robi się na głębokości 1,5 x większej od granicy przemarzania, więc dla strefy 1,2m głębokość rurki = 1,8m
Jeśli jednak jest to woda do garażu, to zrób na głębokości 20 cm i w najniższym miejscu zrób studzienkę z zaworem do spuszczania wody z rurki na zimę..

antek
Początkujący
Początkujący

Post autor: antek »

a ja radze przedmuchać kompresorem zawór w najniższym punkcie to tylko w kanale :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”