Wentylacja w aneksie kuchennym w pokoju dziennym

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

adamgora
Początkujący
Początkujący

Wentylacja w aneksie kuchennym w pokoju dziennym

Post autor: adamgora »

Witam mam następujący problem.
Dokonałem przeróbki w mieszkaniu w bloku zarządzanym przez spółdzielnie mieszkaniową (blok z początku lat 90tych), przeróbka polega na przeniesieniu kuchni do pokoju dziennego. Wiązało się to z przeniesieniem wszystkich instalacji, problem jest natomiast z utworzeniem wentylacji.
Mechaniczna nie wchodzi w grę bo cały blok ma grawitacyjną, wpięcie się w komin kuchenny też nie bardzo bo poziomy odcinek kanału wentylacyjnego miałby ponad 4 metry i musiałby mieć bardzo duży przekrój. Komin łazienkowy jest bliżej o metr ale ponoć nie można kuchni wpiąć do komina łazienkowego( może jakiś filtr węglowy lub coś podobnego można by zastosować aby nie mieszać zapachów bo o to przede wszystkim chodzi? ).
Projektant zaproponował wyjście z własnym kominem nad poziom dachu(8 piętro więc do góry mam tylko kilka metrów) ale spółdzielnia się na to nie zgodziła nie przytaczając sensownych argumentów przeciw("nie bo nie"). Czy mają prawo odmówić takiego rozwiązania?
Myślałem też o wentylacji mechanicznej montowanej w oknie przez którą wiatrak wyrzucałby powietrze na balkon? Jeżeli ktoś jset zorientowany w przepisach i mógłby mi coś zaproponować to proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Adam

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Interno »

Czy w mieszkaniu jest gaz?
Wszelkie zmainy funkcji pomieszczeń należy zgłaszać przed adaptacjami.
Gdybym ja mieszkał pod tym lokalem nie wyraziłbym zgody aby nad moim pokojem/sypialnią było pomieszczenie kuchenne.
Dlatego zarządca budynku nie pomoże ci aby nie wejść w konflikt z innymi użytkownikami lokali.

adamgora
Początkujący
Początkujący

nie ma gazu założona plomba na starym zaworze, jeśli chodzi o spółdzielnie to robią tylko problemy z wentylacją powiedzieli że jeśli znajdę rozwiązanie to mogę zostawić nowy układ.

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Interno »

Radzę się skontaktować z kominiarzami być może znajdą proste rozwiązanie.
Jeśli mieszkania posiadają indywidualne kanały grawitacyjne to istnieje możliwość przełączenia kuchnia-łazienka.
Istnieje również możliwość wentylacji mechanicznej z wentylatorem wewnątrz lokalu jak również na kominie.
Do prawidłowego działania wentylacji grawitacyjnej jak i mechanicznej jest potrzebny stały dopływ powietrza do lokalu.
Strumień objętości powietrza wentylacyjnego od 30 m3/h do 50 m3/h dla kuchni z oknem przy kuchni elektrycznej.
Wentylacja mechaniczna powinna działać w sposób ciągły i może być zredukowana jedynie w okresie nocnym.
Okapy mechaniczne montowane nad kuchnią o wydajności okresowej do co najmniej 120 m3/h powinny posiadać odrębny kanał.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Radzę zrobić wentylację nadciśnieniową lub zrównoważoną. naturalna nie zda egzaminu, a na mechaniczną wyciągową (słusznie) administracja się nie zgodzi.

adamgora
Początkujący
Początkujący

Interno pisze:Radzę się skontaktować z kominiarzami być może znajdą proste rozwiązanie.
Jeśli mieszkania posiadają indywidualne kanały grawitacyjne to istnieje możliwość przełączenia kuchnia-łazienka.
Istnieje również możliwość wentylacji mechanicznej z wentylatorem wewnątrz lokalu jak również na kominie.
Kanały wentylacyjne są zbiorcze tzn. jeden pion kominowy łazienkowy i jeden kuchenny na jedne pion mieszkalny. A jak miałoby wyglądać umiejscowienie takiego wentylatora? kominiarz powiedział że do komina nie można.

A wentylacja ndciśnieniowa lub zrównoważona? na czym to polega?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Dla użytkownika lokalu ważniejsze jest skąd czerpie świeże powietrze, mniej ważne gdzie wyrzuca zużyte. Dlatego coraz popularniejsze są wentylacje wprowadzające powietrze do pokojów, a ono wyjdzie kanałami w kuchni łazience. To jest wentylacja nadciśnieniowa. Zbilansowana to wentylacja wywiewno nawiewna. Wentylator wyciągowy umieszczony w kuchni czy łazience jest przyczyną szkodliwej cofki z "mokrych" kanałów. Dlatego został wykluczony.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”