Dom nowy budowany z porothermu 25 plus 12cm styropian, poddasze ocieplone 30cm wełny Isover Uni-Mat.
Planuję ogrzewać zamiennie -w zależności od mojej majętności w najbliższym czasie oraz nasilenia mrozów zimą – piecem na paliwo stałe (miał,węgiel itp.) bez podajnika oraz piecem gazowym kondensacyjnym. Dół będzie ogrzewany podłogówką oraz jednocześnie grzejnikami, góra tylko grzejniki. Instalacja będzie wykonana na 3 rozdzielaczach (1 roz. Kaloryfery dół, 1 roz. Kaloryfery góra, 1 roz. Ogrzewanie podłogowe).
Rozprowadzenie wody do grzejników rurami PEX do każdego grzejnika osobno z rozdzielacza. Kaloryfery typu CV, czyli z podłączeniem od dołu. C.W.U. z cyrkulacją.
Z tego co czytałem to zmieniły się przepisy i jeżeli piec posiada jakieś dodatkowe zabezpieczenie to można zastosować układ zamknięty przy ogrzewaniu piecem na paliwo stałe.
Kiedy będę palił w piecu węglowym chciałbym, żeby ogrzewał on również C.W.U., natomiast latem oraz czasami zimą chciałbym, żeby woda ogrewana była piecem gazowym.
To tyle rzeczy, o których mam jakieś pojęcie, a teraz ogromna prośba o schemat takiej instalacji. Rozumiem, że skoro obydwa układy będą zamknięte to nie ma konieczności stosowania płytowego wymiennika. Czy wystarczy jeden zbiornik np. 120l z podwójną wężownicą plus wejście na cyrkulację ? Co w przypadku, gdybym chciał zaplanować w tej instalacji na przyszłość podłączenie solarów ?Gdzie zastosować mieszacze 3-4 drożne?
Z góry dziękuję za wszelkie porady. Jestem laikiem, a mój instalator dobrze potrafi łączyć rurki, ale technicznie nie mogę się z nim dogadać, chyba nigdy takiego połączenia nie robił. Nie mogę go olać i iść do innego ponieważ jet znajomym, który tanio swoją robotę wycenia