dodatkowe światło nad lustrem
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
dodatkowe światło nad lustrem
Witam,
mam mały kłopot chciałem podłączyć dodatkowe kinkiety przy lustrze w łazience ale po podłączeniu do włącznika świeciło światło górne lub kinkiety na przemian.
W puszce włącznika jest przewód dwużyłowy. Czy istnieje jakaś możliwość podłączenia kinkietów by świeciły osobno niż światło górne, ewentualnie mogą świecić razem z górnym to przy kinkietach wtedy bym zamontował dodatkowy wyłącznik.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za wszelką pomoc
Piotr
mam mały kłopot chciałem podłączyć dodatkowe kinkiety przy lustrze w łazience ale po podłączeniu do włącznika świeciło światło górne lub kinkiety na przemian.
W puszce włącznika jest przewód dwużyłowy. Czy istnieje jakaś możliwość podłączenia kinkietów by świeciły osobno niż światło górne, ewentualnie mogą świecić razem z górnym to przy kinkietach wtedy bym zamontował dodatkowy wyłącznik.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za wszelką pomoc
Piotr
światło nad lustrem
Jezeli Chcesz aby była możliwośc załączania poszczególnych lamp oddzielnie Musisz
zamontować przełącznik świecznikowy/dwugrupowy,trzygrupowy/ale też odpowiednio
wykonać instalację/oprzewodować/.Wszystko to właściwie połączyć a przedewszystkim
BEZPIECZNIE .W łazience instalacja MUSI spełniać wymagania szczególne z powodu
wilgotnego otoczenia i możliwości porażenia użytkowników.Należałoby tak zamontować
osprzęt aby niebyło mozliwości padania wody na gniazda wtykowe jak i przełączniki.
Obecnie jest dostępny osprzęt podtynkowy hermetyczny który można w łazience
zamontować.Życzę powodzenia ostrożności i rozwagi.
zamontować przełącznik świecznikowy/dwugrupowy,trzygrupowy/ale też odpowiednio
wykonać instalację/oprzewodować/.Wszystko to właściwie połączyć a przedewszystkim
BEZPIECZNIE .W łazience instalacja MUSI spełniać wymagania szczególne z powodu
wilgotnego otoczenia i możliwości porażenia użytkowników.Należałoby tak zamontować
osprzęt aby niebyło mozliwości padania wody na gniazda wtykowe jak i przełączniki.
Obecnie jest dostępny osprzęt podtynkowy hermetyczny który można w łazience
zamontować.Życzę powodzenia ostrożności i rozwagi.
Pracuję w zawodzie elektryka od 1969rw Elektromontażu.
A ja sobie koło lusterka założyłem gniazdko żeby z suszarką lub golarką z przedłużkami nie ganiać, obok drugą puszeczkę i kabeleczek do góry, mostek w gniazdku do włącznika (puszka obok) i światło działa, tyle że spod gniazdek. Zważywszy, że łazienka ma swoją S-kę, nie wydaje mi się to nieprawidłowym rozwiązaniem, jest za to proste i działa bezbłędnie. I NIE stwarza żadnego zagrożenia. Wciąż idzie to przez różnicówkę. 
-
kendzior37
- Początkujący

Mam bardzo podobne pytanie, tyle, że nie chodzi o łazienkę, a przedpokój 
Mam wyłącznik świecznikowy firmy Legrand. W puszce od kontaktu mam przewód trzyżyłowy do oświetlenia górnego i poprowadziłem do niego drugi przewód do oświetlenia nad lustro. Przy podłączaniu wyłącznik nie spełnia swoich funkcji jak chcę ( a chcę jednym pstrykiem włączać górę, drugim oświetlenie nad lustrem), tylko świeci na przemian górne / boczne. Jak tym pobanglać, żeby działało jak chcę?
Mam wyłącznik świecznikowy firmy Legrand. W puszce od kontaktu mam przewód trzyżyłowy do oświetlenia górnego i poprowadziłem do niego drugi przewód do oświetlenia nad lustro. Przy podłączaniu wyłącznik nie spełnia swoich funkcji jak chcę ( a chcę jednym pstrykiem włączać górę, drugim oświetlenie nad lustrem), tylko świeci na przemian górne / boczne. Jak tym pobanglać, żeby działało jak chcę?
-
elpapiotr
Dodatkowe światło nad lustrem
Witam.
I nie zadziała poprawnie - brak tzw. "zera" , dla zasilania lampy nad lustrem.
Jest na to sposób, ale musi się za to zabrać elektryk - przełączyć przewód
dochodzący do łącznika świecznikowego tak, by w wyłączniku było napięcie 230V.
Wówczas zadziałają obie lampy na poszczególnych klawiszach.
Sposób "na skróty" ale ...
I nie zadziała poprawnie - brak tzw. "zera" , dla zasilania lampy nad lustrem.
Jest na to sposób, ale musi się za to zabrać elektryk - przełączyć przewód
dochodzący do łącznika świecznikowego tak, by w wyłączniku było napięcie 230V.
Wówczas zadziałają obie lampy na poszczególnych klawiszach.
Sposób "na skróty" ale ...
-
kendzior37
- Początkujący

a nie mogę tego zrobić sam? do wyłącznika dochodzą 3 przewody, jeden nie był wcześniej podłączony, łącznik świecznikowy posiada 2 zaciski na przewód fazowy i 2x2 zaciski na przewody neutralne. Tylko nie wiem jak podpiąć drugi kabel trzyżyłowy (jakiś mostek?). Elektrykiem nie jestem ale zabezpieczenie za każdym razem wyłączam.
-
elpapiotr
Witam ponownie.
bo będzie bum. On podaje fazę na odbiornik (żarówkę), do którego "zero" jest doprowadzone bezpośrednio, w ten czy inny sposób.
Pytanie - czy jest puszka łączeniowa tego obwodu : lampa górna/wyłącznik ?
E, chyba nie - łącznik NIE może zwierać bezpośrednio fazy z zerem,Kolega kendzior37 pisze:łącznik świecznikowy posiada 2 zaciski na przewód fazowy i 2x2 zaciski na przewody neutralne.
bo będzie bum. On podaje fazę na odbiornik (żarówkę), do którego "zero" jest doprowadzone bezpośrednio, w ten czy inny sposób.
Pytanie - czy jest puszka łączeniowa tego obwodu : lampa górna/wyłącznik ?
-
kendzior37
- Początkujący

-
elpapiotr
Witam.
Jaka instalacja ?
Kiedy wykonana?
Jak wykonana ? Czy są puszki łączeniowe fi 70(80) ?
Bez tych informacji zabiegu na instalacji wykonać nie mogę.
Teraz pozostaje dokonać przełączenia jednego przewodu rozdzielnia/puszka wyłącznika (w rozdzielni), aby następnie w puszce wyłącznika uzyskać "zero", które z kolei zostanie podłączone do żyły niebieskiej przewodu lustra.
Ale... co z ochroną budowy lamp ?.
Wątpliwości jest kilka. a to, że świeci, nie znaczy ze jest dobrze.
Jaka instalacja ?
Kiedy wykonana?
Jak wykonana ? Czy są puszki łączeniowe fi 70(80) ?
Bez tych informacji zabiegu na instalacji wykonać nie mogę.
Ta odpowiedź sugeruje, że jest CPR-ka. A wystarczyło położyć przewód (dla lampy lustra) od wspomnianej rozdzielni, i tam dokonać łączeń.z tego co widzę przewody od lampy idą do włącznika przez rozdzielnię
Teraz pozostaje dokonać przełączenia jednego przewodu rozdzielnia/puszka wyłącznika (w rozdzielni), aby następnie w puszce wyłącznika uzyskać "zero", które z kolei zostanie podłączone do żyły niebieskiej przewodu lustra.
Ale... co z ochroną budowy lamp ?.
Wątpliwości jest kilka. a to, że świeci, nie znaczy ze jest dobrze.
-
kendzior37
- Początkujący

Instalacja była robiona dwa miechy temu, tyle ze poczatkowo przedpokoj mial byc oswietlony tylko z góry, a teraz dopiero wykombinowaliśmy lampkę boczną.
Rozumiem, że jeśli chcę zastosować łącznik świecznikowy, najlepiej by było puścić nowy kabel z rozdzielni na lampkę, a potem podłączyć osobnym lampke z włącznikiem, czyli grzebanina. Musze sie powaznie nad tym zastanowić, bo generalnie to przedpokoj mam rozpruty, jednakze czesc kabli już jest pod cekolem...
Rozumiem, że jeśli chcę zastosować łącznik świecznikowy, najlepiej by było puścić nowy kabel z rozdzielni na lampkę, a potem podłączyć osobnym lampke z włącznikiem, czyli grzebanina. Musze sie powaznie nad tym zastanowić, bo generalnie to przedpokoj mam rozpruty, jednakze czesc kabli już jest pod cekolem...
-
buraczane_pole
- Aktywny

może to głupio zabrzmi,ale czy Pan tam oby na pewno ma wyłącznik świecznikowy?? do tego:kendzior37 pisze:tylko świeci na przemian górne / boczne. Jak tym pobanglać, żeby działało jak chcę?
wygląda mi mi to na przełącznik schodowy nie umiejętnie podłączany, proszę wstawić zdjęcie ustrojstwa ewentualnie podać numer co bym sobie odnalazł w katalogu:)kendzior37 pisze:łącznik świecznikowy posiada 2 zaciski na przewód fazowy i 2x2 zaciski na przewody neutralne.
-
kendzior37
- Początkujący

kupowałem w casto, legrand suno - wylacznik swiecznikowy -> http://www.allegro.pl/item631734482_lac ... kopel.html
(co do tych zaciskow to sie raczej nie pomyliłem bo pisałem co przeczytalem ze schematu znajdujacego sie w opakowaniu
)
(co do tych zaciskow to sie raczej nie pomyliłem bo pisałem co przeczytalem ze schematu znajdujacego sie w opakowaniu
-
elpapiotr
Witam.
Ciekawe
Za tyłek tego elektryka, co robił instalację, niech wykona dodatkowe połączenia.
Nie,jeżeli jest zrobione tak, jak Kolega wcześniej napisał :Rozumiem, że jeśli chcę zastosować łącznik świecznikowy, najlepiej by było puścić nowy kabel z rozdzielni na lampkę, a potem podłączyć osobnym lampke z włącznikiem, czyli grzebanina.
Najwygodniej położyć przewód od rozdzelni do lampy lustra, skoro tam(w rozdzieli) jest połączone świecznik/lampa górna.z tego co widzę przewody od lampy idą do włącznika przez rozdzielnię
Ciekawe
Cała ? / część ?Instalacja była robiona dwa miechy temu, tyle że poczatkowo przedpokoj mial być oświetlony tylko z góry, a teraz dopiero wykombinowaliśmy lampkę boczną.
Za tyłek tego elektryka, co robił instalację, niech wykona dodatkowe połączenia.
-
Daro_Bytom
- Początkujący