Witam
Chciałbym wykonac izolacje poddasza wełna 15 - 20cm ale mam dylemat bo nie ma foli dachowej na krokwiach i czy nie będzie mi wełna nasiąkała wilgocia. Po za tym w jakiej kolejnosci trzeba to zrobic, kiedy folia i z której strony i jak rozwiazac problem z brakiem foli dachowej
Kiedys w przyszłości to poddasze zostanie wykorzystane na pokoje.
izolacja poddasze
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
ryszardz57
- Początkujący

- gambit65
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Między krokwie daj folię paro przepuszczalną zamocowaną za pomocą np; listew drewnianych. Materiał termoizolacyjny może stykać się z folią jeśli jej parametr przepuszczania pary wodnej jest równy lub większy od 1000 g / (m2*24h). Następnie wełna 15 + 5 cm, stelaż, folia paro izolacyjna ( ułożona szczelnie!!!) ,płyta.
gambt- REMONT Z FACHOWCEM
- ekodocieplenia
- Zainteresowany

- Kontakt:
Docieplenie poddasza
Proponuję nie przejmować się brakiem foli, tylko zastosować wdmuchanie celulozy, która jest najbardziej ekologicznym materiałem na rynku budowlanym. Nie potrzebna też jest folia paroizolacyjna, bo celuloza "oddycha" jak drzewo. Na początku poddasza gdzie łączą się krokwie z murłatą można zastosować wiatroizolację aby cząsteczki ocieplenia nie były wydmuchiwane, oraz aby nie dostawał się kurz. Podobnie na szczycie dachu.
Pozdrawiam,
Piotr
Pozdrawiam,
Piotr