problem z przewodem

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

nie - elektryk

problem z przewodem

Post autor: nie - elektryk »

Witam

Ostatnio podłączyłem prąd do pomieszczenia gospodarczego ( 4 gniazdka). I wszystko było by ok gdybym nie zauważył że jeżeli prąd puszcze przewodem neutralnym (niebieskim) prąd znajduje się też w przewodzie żółto - zielonym. Jeżel podłącze prawidłowo tzn - prąd do czarnego przewodu wszystko jest ok.
Zauważyłem że tak samo jest na na krążku przewodu z którego korzystałem (ok 50 mb 2,5mm).
Czy ktoś może to wytłumaczy - czy mam iśc odnieś sprzedawcy przewód??

elektryk_eib
Początkujący
Początkujący

Post autor: elektryk_eib »

Witam,
czy to przedluzacz czy przewod i 4 rozne gniazdka?

nnie-elektryk

Post autor: nnie-elektryk »

przewód 2 puszki i od nich 4 gniazdka wtykowe

zastanawia mnie tylko to czy na przewodzie w krążku -( nigdzie nie podłączonym) podłączając prąd do przewodu neutralnego(niebieski) to w przewodzie od uziemienia (żółto zielonym)powinien byc prąd - to chyba świadczy o tym że że te dwa przewody stykają się ze sobą

T. Brzęczkowski

Post autor: T. Brzęczkowski »

A czm ten "prąd" wykryłeś czy zmierzyłes?

nie elektryk

Post autor: nie elektryk »

zwykły proubnik "śrubokręt" - napięcie jest napewno
sprawwdzałem też podłączając oprawe z zarówką

T. Brzęczkowski

na ziniętym przewodzie po przyłozeniu napięcia z sieci 230 V do jednego przewodu "śrubokręt" będzie się świecił na przewodzie nie podłączonym - indukcja, jest OK , natomiast jeżeli świeci się żarówka 230 V to już przebicie , trzeba przewód wymienić lub zlokalizować miejsce i naprawic..

nie elektryk

Post autor: nie elektryk »

T. Brzęczkowski pisze:na ziniętym przewodzie po przyłozeniu napięcia z sieci 230 V do jednego przewodu "śrubokręt" będzie się świecił na przewodzie nie podłączonym - indukcja, jest OK , natomiast jeżeli świeci się żarówka 230 V to już przebicie , trzeba przewód wymienić lub zlokalizować miejsce i naprawic..
to dlaczego to zjawisko występuje na przewodzie zółto zielonym i neutralnym a nie przenosi się na przewód czarny.

Problem polega na tym że to zjawisko występuje na każdym odcinku sieci pomiędzy kadym gniazdkiem a puszką - więc odppada jakieś mechaniczne uszkodzenie lub stykanie przewodów
w puszce (odłączyłem - aby wykluczy taką możliwośc)

T. Brzęczkowski

tą drogą bez pomiarów chyba cięzko będzie pomóc

elektryk_eib
Początkujący
Początkujący

A moze, w ktoryms gniazdku stykaja sie niebieski i zolty?
Moze sa na tym samy zacisku?
Prosze sprawdzic polaczenia.

nie-elektryk

Post autor: nie-elektryk »

Właśnie chodzi o to, że nigdzie nic nie styka - sprawdzałem po kolei każdy z przewód odkręcają z zaciskóww. Problem tkwi raczej w samym przewodzie(tak myśle) gdyż nawet nie zainstalowany - luźno leżący zwinięty w krążku na ziemi zachowuje się tak samo. tzn jeżeli podłączy się prąd do kabla niebieskiego - prubnik wskazuje że i na kablu zielono żółtym jest prąd. Nie dzieje się tak gdy podłączymy prąd prawidłowo do kabla czarnego, niebieski do neutralnego a zielonożółty do uziemienia. Wtedy wszystko jest ok - działa wszystko pięknie i pewnie nigdy bym na to nie zwrócił uwagi (na to przebicie)- gdybym odwrotnie nie podłączył przewodów.

Czy mam reklamowa ten przewód?? czy mogę zostawi taką instalacje??

p.s. miałem też instalowac oświetlenie i na krążku który kupiłem dzieje się tak samo - wię może tak ma byc??

elektryk_eib
Początkujący
Początkujący

Jesli jest tak jak Pan pisze to ja bym go zwrocil.
Upewnilbym sie tylko jeszcze zwyklym omomierzem
i jesli wykaze to samo - zwrocilbym ten kabel.
Poza tym, jesli Pan tak zostawi moga byc powazne
problemy z zachowaniem ochrony przed porazeniem.

prodomos

dziwny kabel

Post autor: prodomos »

Jeśli to nie jest tajemnica to proszę o podanie "ku przestrodze" producenta tego kabla. Pracowałem kiedyś przy produkcji kabli i wiem jakim ostrym próbom napięciowym podlegają wyroby gotowe. Mówię tu o poważnych producentach. Jeśli jesteś przekonany, że przewód ma zwarcie to proszę podaj nazwę producenta. Będziemy go unikać.
Pozdrawiam

dupek

Post autor: dupek »

nie-elektryk pisze:Właśnie chodzi o to, że nigdzie nic nie styka - sprawdzałem po kolei każdy z przewód odkręcają z zaciskóww. Problem tkwi raczej w samym przewodzie(tak myśle) gdyż nawet nie zainstalowany - luźno leżący zwinięty w krążku na ziemi zachowuje się tak samo. tzn jeżeli podłączy się prąd do kabla niebieskiego - prubnik wskazuje że i na kablu zielono żółtym jest prąd. Nie dzieje się tak gdy podłączymy prąd prawidłowo do kabla czarnego, niebieski do neutralnego a zielonożółty do uziemienia. Wtedy wszystko jest ok - działa wszystko pięknie i pewnie nigdy bym na to nie zwrócił uwagi (na to przebicie)- gdybym odwrotnie nie podłączył przewodów.

Czy mam reklamowa ten przewód?? czy mogę zostawi taką instalacje??

p.s. miałem też instalowac oświetlenie i na krążku który kupiłem dzieje się tak samo - wię może tak ma byc??
oddaj ten przewód do sklepu , sprzedano ci go jako pełnowartościowy produkt i ma taki być .o tyle uszkodzenie przewodu jest szczęśliwe ,że występuje między przewodem N i PE a obwód nie jest zasilany poprzez wyłącznik różnicowo-prądowy,bo w innych przypadkach wyłączałoby obwód.izolacja przewodu czarnego może też być osłabiona,że nie bawem się też może odezwać/będziesz zwiększał bezpieczniki/Jeśli izolacja przewodu czarnego jest dobra,a wyłącznika różnicowo prądowego nie zamierzasz montować,będzie działać-decyzja należy do ciebie

kedat

Post autor: kedat »

Chyba z tą kontrolą na produkcji to jest różnie. A prądu nie oszukasz. zawsze wróci

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”