Co to jest??

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

dw7
Początkujący
Początkujący

Co to jest??

Post autor: dw7 »

Witam, mam do zrobienia projekt na materiałoznawstwo. Dostałem rysunek techniczny pewnego urządzenia, ale nie mam pojęcia co to jest i nie znam nazwy tego urządzenia...
Czy ktoś mógłby mi po wiedzieć jak nazywa się to urządzenie oraz w miarę możliwości powiedzieć z czego się ono składa.

oto zdjęcie:
Obrazek

Przemek

Post autor: Przemek »

dołącz zdjęcie na forum
do galerii na forum

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

projekt

Post autor: Paweł_Małek »

Jest to jakis zbiornik cisnieniowy - powinienes miec podane cisnienie i temperature obliczeniowa (sa to parametry maksymalne pracy).
Cos duzo kruccow ma ten zbiornik - przewaznie zbiorniki maja mniej wyprowadzen. Zadajacy projekt mogl celowo dac wiecej kruccow aby utrudnic zadanie (do kazdego krucca oblicza sie otwor - czy nie wymaga wzmocnienia w tym miejscu scianki - wieksze otwory w zbiornikach sa wzmacniane nakladka z blachy spawana przewaznie od zewnatrz)

dw7
Początkujący
Początkujący

Parametry pracy i maksymalne ciśnienie mam sam znaleźć. Muszę również podać wszystkie normy europejskie jakie musi spełniać ten zbiornik.
Problem w tym, że nie mam żadnego punktu odniesienia... :?

Dzięki Paweł, rozmawiałem z ćwiczeniowcem ale powiedział mi praktycznie to samo... wspomniał, że króciec po lewej stronie na zdjęciu jest duży. Może to jest jakaś wskazówka...

dw7
Początkujący
Początkujący

czy posiada ktoś może, projekt jakiegoś zbiornika ciśnieniowego (obojętne jakiego) ze specyfikacją, normami i materiałami, albo powiedzieć skąd mogę te informacje zdobyć?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”