uprawnienia SEP...
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
elpapiotr
Uprawnienia SEP...
Witam.
Tak sobie czytam, i doczytałem się :
Chociaż ostatni fragment częściowo jest poprawny.
Tak sobie czytam, i doczytałem się :
bzdur.Mik_Mil pisze:Twoje Tobie wystarczą do prowadzenia swojej firmy 1 osobowej....
dozorowe są dla ludzi chcacych zatrudniać pracowników
pomiarowe-jak sama nazwa mówi,zrobić pomiary do odbioru roboty
Chociaż ostatni fragment częściowo jest poprawny.
-
buraczane_pole
- Aktywny

-
klaudia11000
- Początkujący

-
klaudia11000
- Początkujący

-
elpapiotr
Uprawnienia SEP...
Witam.
Oczywiście, że może, tylko po co ?
Przyłącza do odbiorców są wykonywane na podstawie WTP przez RE.
Odbiorca przy pomocy elektryka realizuje prace dotyczące części od granicy
eksploatacji w kierunku instalacji odbiorczej.
Oczywiście, że może, tylko po co ?
Przyłącza do odbiorców są wykonywane na podstawie WTP przez RE.
Odbiorca przy pomocy elektryka realizuje prace dotyczące części od granicy
eksploatacji w kierunku instalacji odbiorczej.
- piotrkam1982
- Aktywny

- Kontakt:
WITAM !
to może i ja się wtrącę
E - eksploatacja , daje możliwość "robienia" instalacji dodatkowo upoważnia nas do wykonania pomiarów. jakie instalacje - to zależy co chcecie robić ?
D - dozór, daje możliwość "stania" nad grupką elektryków i przydzielanie im funkcji podczas przeglądu technicznego np: trafostacji (nie musi mieć nic wspólnego z umową)
(wszyscy powinni mieć aktualne badania lek. , SEP - trafo oczywiście <15kV)
koszt - mój egzamin E i D niecałe 300 zł
to może i ja się wtrącę
E - eksploatacja , daje możliwość "robienia" instalacji dodatkowo upoważnia nas do wykonania pomiarów. jakie instalacje - to zależy co chcecie robić ?
D - dozór, daje możliwość "stania" nad grupką elektryków i przydzielanie im funkcji podczas przeglądu technicznego np: trafostacji (nie musi mieć nic wspólnego z umową)
(wszyscy powinni mieć aktualne badania lek. , SEP - trafo oczywiście <15kV)
koszt - mój egzamin E i D niecałe 300 zł
...praktyk wie jak zrobić, ale nie wie jak to działa... ...teoretyk wie jak to działa ale nie wie jak to zrobić....
-
Daro_Bytom
- Początkujący

Witam.
tak sobie czytam i mam wrażenie ze niektórzy tu odpisują albo złośliwie albo nie mają zbytniego pomysłu co napisać.
postaram się zatem krótko odpisać na pytanie główne:
otóż monter z SEPem "E" może wykonywać prace na stanowisku eksploatacji w zakresie obsługi, konserwacji, remontów, montażu i pomiarów kontrolnych (zakres upr.pomiarowych jest regulowany dodatkowym kursem) dla następujących urządzeń , instalacji i sieci : ( i tu wchodzą grupy. np. grupa1: urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne, wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną : ( tu wkraczają ograniczenia (lub ich brak) co do wysokości napiecia itp.
...i w zasadzie to wszystko można przeczytać sobie w uprawnieniach SEP
tak sobie czytam i mam wrażenie ze niektórzy tu odpisują albo złośliwie albo nie mają zbytniego pomysłu co napisać.
otóż monter z SEPem "E" może wykonywać prace na stanowisku eksploatacji w zakresie obsługi, konserwacji, remontów, montażu i pomiarów kontrolnych (zakres upr.pomiarowych jest regulowany dodatkowym kursem) dla następujących urządzeń , instalacji i sieci : ( i tu wchodzą grupy. np. grupa1: urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne, wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną : ( tu wkraczają ograniczenia (lub ich brak) co do wysokości napiecia itp.
- piotrkam1982
- Aktywny

- Kontakt:
kochaniutki poczytaj sobie o E.... tak a propo to gdy posiadasz E,jesteś zobowiązany zrobić pomiary...Daro_Bytom pisze:Witam.
...praktyk wie jak zrobić, ale nie wie jak to działa... ...teoretyk wie jak to działa ale nie wie jak to zrobić....
-
elpapiotr
Uprawnienia SEP...
Witam.
Kochaniutki - napisz coś więcej >> na jakiej podstawie ...Kolega piotrkam1982 pisze:kochaniutki poczytaj sobie o E.... tak a propo to gdy posiadasz E,jesteś zobowiązany zrobić pomiary...
- piotrkam1982
- Aktywny

- Kontakt:
Re: Uprawnienia SEP...
Pomiary można robić dla urządzeń zapisanych w eksploatacji...lecz muszą być wpisane w tę cholerną książeczkę...elpapiotr pisze:Kochaniutki - napisz coś więcej >> na jakiej podstawie ...
Ostatnio zmieniony 27 maja 2009, 21:20 przez piotrkam1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
elpapiotr
Uprawnienia SEP...
Witam.
Niby racja, ale dlaczego mam robić pomiary ? Bo mam uprawnienia ?
Niby racja, ale dlaczego mam robić pomiary ? Bo mam uprawnienia ?