Długi KABELek ciekawostka....?

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
piotrkam1982
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: piotrkam1982 »

Witam!

Może trochę zaśmiecę to forum lecz interesuje mnie wasza opinia...

1. Załóżmy, że takowy kabelek o przekroju np.4x95 mm2 położony jest na odcinku 200 metrów...który jest pod napięciem 3xP+N (3x230), obciążenie w kA na 1/F - odłączamy kabel od zacisków, z jednej strony i z drugiej strony i....

2. Załóżmy, że inny kabelek o przekroju np.4x120 mm2 położony jest na odcinku 1200 metrów...który jest pod napięciem 15KV, odłączamy kabelek od zacisków z jednej strony i z drugiej strony i....

no i pytanie :

co możemy zaobserwować w tych dwóch przypadkach ?

ps. nie chodzi tu o zanik napięcia..... :D :D lub też że Heniek będzie jechał na sygnale z Energetyki...
:P
...praktyk wie jak zrobić, ale nie wie jak to działa... ...teoretyk wie jak to działa ale nie wie jak to zrobić....

buraczane_pole
Aktywny
Aktywny

Post autor: buraczane_pole »

witam
w pierwszym przypadku zauważymy kabel (koloru czarnego, a w zasadzie jego krótką część) z gołymi końcówkami :D
w drugim przypadku natomiast zauważymy że ktoś nas robi w bambuko z tym 4x120 :? i to dopiero będzie rozkminka :roll:

czy udało mi się wygrać tą odpowiedzią firmowy kubek tudzież chociaż uścisk dłoni prezesa? :wink:

Awatar użytkownika
piotrkam1982
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

wygrał pan wycieczkę do bombaju,
img.interia.pl/koneser/nimg/Wiecej_niz_bielizna_2290877.jpg
oraz podroż w trasę koncertową razem z CELINE DION....
lh3.ggpht.com/fisherwy/R9Qtt6LXUNI/AAAAAAAANzc/Gn-r0waSICQ/Celine+Dion+hairy+legs%5B3%5D

hehehe

proszę !!!uścisk prezesa.... 8) !!
pikselstock.pl/page.php?id=sklep_zdjecia&nr=1561

no oki na poważnie !

NN 4x95mm2 poważnie !
SN 3x120mm2 tyż poważnie...15kV

te same warunki !!!

Awatar użytkownika
piotrkam1982
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

WITAM !

Chm...myślałem szczerze że zainteresowanie będzie....choćby Piotrek...!
no cóz wyjaśnię:
w obydwu przypadkach powstanie ten sam efekt...
zjawisko kondensowana się ładunków elektrycznych - czyli potocznie kondensator.
i tu przestroga....po odłączeniu taaakiego kabla ważnym jest uziemienie...!!! znów ten PE (N)?
Heniek z energetyki...doznałby szoku i migotania prawej komory przy napięciu lini < 15kV, no coż....no everyone lives for ever...!

a....z wycieczki nici.....przewoźnik splajtował ! ale nadal C.D może jechać z panem!!! tylko weź proszę piankę do golenia ! :D :D :D
...praktyk wie jak zrobić, ale nie wie jak to działa... ...teoretyk wie jak to działa ale nie wie jak to zrobić....

elpapiotr

Post autor: elpapiotr »

Witam.

Normalka.
Kolego piotrkam1982 -a słyszał Kolega o rozładowaniu kabli po -
- eksploatacji ?
- pomiarach rezystancji izolacji ?
- próbach napięciowych ?
Nazywa sie to rozładowanie żył kabli poprzez rezystancję.
W warunkach terenowych najprostrzy sposób to ... zwarcie żył ze sobą + dodatkowo do ziemi.
Kolejność łączeń jest bardzo istotna.

buraczane_pole
Aktywny
Aktywny

Post autor: buraczane_pole »

witam

z tym "zainteresowaniem" to chyba Pan przesadził, przecież to jest forum budowlane a nie forum sep:?, kabel 15kV widziało tu może kilka osób, opowieści o nim słyszało może troche więcej a klucz do rozdzielni SN posiada może z pięć :wink: tak więc jest to temat zupełnie nie z tej bajki

Awatar użytkownika
piotrkam1982
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

WITAM.... no w końcu kolegę Piotra tu zwabiłem!

...a słyszał, słyszał....nawet o zarzutkach na linie napowietrzne... :) :)

Z kolejnością, to chętnie bym poczytał - proszę pisać....

a co do Pana Buraczane_Pole...wiem że to nie SEP, lecz interesuje mnie to i może jedną osobę, może dwie...i to wystarczy...

forum jest jak najbardziej nie obowiązkowe.... :) :) :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”