Nowy na starym

Koszt budowy domu lub remontu to często najważniejsza kwestia, decydująca o rozpoczęciu prac, wyborze technologii lub wykonawcy. W tym dziale uzyskasz odpowiedzi na pytania dotyczące realnych kosztów budowy, rady jak zaoszczędzić i jak budować z określonym budżetem.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

ela_g
Początkujący
Początkujący

Nowy na starym

Post autor: ela_g »

Witam.Kupiliśmy działke na której stoi ładny stary drewniany dom.Chcielibyśmy postawić na jego miejscu nowy drewniany z takim samym rozkładem pomieszczeń w środku.Czy można nowy dom postawić na starych fundamentach? i czy potrzeba na to pozwoleń?jakich?

Awatar użytkownika
*ewwa*
Początkujący
Początkujący

Post autor: *ewwa* »

ja miałam podobna sytuację mam stary drewniany dom - może tylko nie za bardzo ładny :). udałam się z wypełnionym wnioskiem zgłaszającym remont, opisem prac budowlanych i opinia konstruktora odnośnie stanu fundamentów do starostwa i dostałam zgodę tzn NIE DOSTAŁAM ODMOWY.
w opisie prac opisałam to jako remont z wymianą zniszczonych bali z wymiana stolarki okiennej i drzwowej, wymiana zniszczonych krokwi i łat itp itp. nikt mnie nie zapytał ile tych belek, łat ... chce wymienić. Mało tego napisałam że będę wzmacniać fundamenty przez dolanie na rogach stopy fundamentowej. no poprostu wychodziło na to że na zgłoszenie remontu będę budować nowy drewniany dom. wiem że ludzie tak robią i to przechodzi ale...

finał taki że nie zrobiłam tego "remontu" bo moja tania ekipa od drewnianych domków zaczeła powoli robić się droga i zaczynam budowę zupełnie nowego murowa

MOJA RADA IŚĆ DO STAROSTWA I ZAPYTAĆ -
Powodzenia
sprawdz wszystko 2 razy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ile kosztuje budowa domu, remont domu”