Wyciszyć podłogę

Hałas w mieszkaniu czy domu może znacząco obniżyć komfort mieszkania. Straty ciepła przekładają się na rachunki za ogrzewanie. Co zrobić, żeby dom był cichy i ciepły? Jak odciąć się od hałasu i płacić mniej za ogrzewanie? Porady znajdziesz tutaj.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Ryszard A.

Wyciszyć podłogę

Post autor: Ryszard A. »

Mieszkam w przedwojennej kamienicy i świadomość, że sąsiedzi z dołu znają mój każdy krok lekko mnie denerwuje.Chciałem użyć systemu suchego jastrychu ale powiedziano mi, że to trochę mało.Proponują zerwać deski, wybrać gruz, położyć wełnę i dodatkowo na belkach pasy np. grubszej wykładziny dywanowej.Dopiero na tak przygotowane podłoże położyć płyty OSB i przykęcić do legarów. I wreszcie suchy jastrych z podsypką wyrównującą . Co o tym sądzicie bo ja jestem przerażony i zakresem pracy i kosztami.Od razu zaznaczam że osoba doradzająca nie będzie tego robić, więc nie mam mowy o naciąganiu na koszty.
:(

Gość

Post autor: Gość »

Dobrze ci radzą. Tylko nie zapomnij o tych pasach wytłumiających na legary. Jastrych jest zbędny w tym wypadku. A myślałeś, żeby na tej podłodze położyć grubą wykładzinę? To wystarczy.

Gość

Post autor: Gość »

Chciałem ale sami wiecie jak to z kobietami moja połówka tego "nie widzi i ma inne plany". A że mi jej kuchnia odpowiada to nie będę się narażał. Zresztą jak znam życie to ma swoje sposoby by było po jej myśli.
Jastrych chcę dać by wypoziomować przy okazji bo butelka położona przy drzwiach o okolicy balkonu ma prędkość lepszą niż ja uciekając przed swoją połówką. :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje termiczne i akustyczne”