Wielki problem - POMOCY!!!

Szukasz pomysłów na oryginalne rozwiązania lub masz nietypowe pytania dotyczące budowy albo wykończenia domu? Tu znajdziesz radę i podpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

patrykk

Wielki problem - POMOCY!!!

Post autor: patrykk »

Witam...

... to mój pierwszy post, więc nie bijcie mnie proszę za to, że jest umieszczony w złym miejscu, że dyskusja na ten temat juz się toczyła, itp. Poza tym, zielonego pojęcia nie mam o budownictwie.

Mamy (tzn. ja i rodzice) poważny problem - z dachem. Otóż, rynna zamarzła, a woda (po ostatnich odwilżach) zaczęła gromadzić się pod nią. Osoba, która zajmowała sie dachem (&^*^$&^%...!!! :x ) popełniła kilka błędów. Zbierająca się woda przenika jakimś sposobem na łączeniach (próg (?) pod rynną wykończony jest blachą), dostaje się pod styropian i wsiąka w ścianę.

Tak to mniej więcej wygląda:

Obrazek

Mam zatem kilka pytań:
1. Co z tym zrobić (teraz w zimie)? Żeby nie było gorzej niż jest...
2. Co z tym zrobić (jak już się ciepło zrobi)? Spodziewam się, że będzie trzeba zrywać styropian.
3. Co z murem? Cegła całkiem nasiąkła, zaprawa (?) też - istny koszmar.
4. ... czy trzeba się w związku z tym spodziewać OGROMNYCH kosztów, czy "tylko" dużych?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź i sugestię...

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

Zimš pewnie nie wiele da się zrobić. Gdyby było zrobione tak jak narysowałeœ nie byłoby problemu. Gdy pogoda pozwoli należy zdjšć rynnę i uszczelnić lub wymienić pas podrynnowy doprowadzajšc do takiego jego położenia aby spadek był na zewnštrz. Prace te powinna wykonać w ramach gwarancji firma, która wykonywała dach. Wiosnš wszystko powinno odeschnšć, jeżeli nie to trzeba będzie zrobić parę odwiertów w ociepleniu powinno pomóc. Wszystkie koszty powinna ponieœć firma, która Ÿle wykonała obróbkę blacharskš. Pozdrawiam.

T. Brzęczkowski

Post autor: T. Brzęczkowski »

Daj w rynnę kabel grzewaczy i po problemie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne - najróżniejsze problemy, pytania ...”