Jak sie ma wielkosc zasobnika do wielkosci wanny?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

tomekMk

Jak sie ma wielkosc zasobnika do wielkosci wanny?

Post autor: tomekMk »

Sluchajcie, czy jak mam gazowy kociol jednofukncyjny i zasobnik 100 l, to moge sobie zamontowac wanne o pojemnosci 200 l? Boje sie , ze do takiej duzej wanny wleje sie 100 l wody (czyli polowa wysokosci) a potem poleci zimna. Tak jest czy tak nie jest?
T

kier

Post autor: kier »

Nie do końca tak jest.Jeżeli w zasobniku masz wodę o temp. 55C , to przecież w niej się nie wykąpiesz, chyba że na "raczka".I tak dolewasz zimnej sam masz też pewną objętość (Archimedes) i nie napełniasz wanny do samej góry.Na jedną kąpiel wystarczy te 100 litrów, gorzej kiedy ktoś będzie chciał prysznic- jedynie zimny. Ważną sprawą jest też wydajność zasobnika, czyli czas nagrzania do następnej kąpieli.

Gość

Post autor: Gość »

Mam zasobnik 80l i zupełnie wystarcza dla 4 osobowej rodziny. Nigdy nie zabrakło ciepłej wody. Zbiornik nagrzewa się ok 5 minut i masz nowe 80l ciepłej wody

mariosz1975

Post autor: mariosz1975 »

Anonymous pisze:Mam zasobnik 80l i zupełnie wystarcza dla 4 osobowej rodziny. Nigdy nie zabrakło ciepłej wody. Zbiornik nagrzewa się ok 5 minut i masz nowe 80l ciepłej wody
a jakiem marki jest piec ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”