fpz pisze:Widzę, że jesteś uparty. Nic nie poradzę buduj bombę.
Czy twoje zapytanie na tym forum służyło tylko pochwaleniu się jaki to jesteś genialny czy rzeczywiście coś sie chciałeś dowiedzieć?
chciałem się dowiedzieć czy nie buduje bomby
a wcześniej czy ten uklad jest poprawnie poskladany (patrz: nie ma rażących błędów)
Przez okeślenie, iż buduję bombę rozumiem zbyt małą ilość zaworów bezpieczeństwa. Mylę się? Zastanawia mnie tylko ile ich według ciebie fpz ma być? Są 3 (na wlocie zimnej wody, pomiedy zbiornikami i na wylocie ciepłej).
Jeszcze jedna sprawa. Nie mam funduszy by stosować kilka pomp cyrkulacyjnych, zawory mieszające, termostaty, czujniki na raz lub te kosztowniejsze jednoczeńnie.
Przedstawie jeszcze system, w którym dana instalacja jest zastosowana.
Przedstawiona instalacja cwu zasila poprzez rurę z ciepłą wodą jedną łazienkę, a drugą poprzez układ cyrkulacji która jest 3 poziomy wyżej.
Układ jest budowany tak, by w okresie letnim pompa nie pracowala cały czas (tylko w okresach "szczytu"), a można było korzystać z ciepłej wody - jeśli tylko taka się tam znajduje. Układ przez cześć dni tygodnia bedzie zasilany piecem C.O. (węglowym) o mocy 38kW. Cały układ jest ocieplony, więc ciepło utrzymuje się w niewielkim stopniu jeszcze przez kila dni (godzin) po wygaszeniu kotła. W okresie zimowym woda będzie podgrzewana caly czas.
fpz pisze:Czy twoje zapytanie na tym forum służyło tylko pochwaleniu się jaki to jesteś genialny.
Nie, nie miałem takiego zamiaru i nie uważam że jestem specjalistą w budowaniu układów wodociągowych, cwu co itd itp.
Kończąc tą paplaninę (mój post) chciałbym jeszcze zapytać:
Czy to prawda, że wyłączenie pompy c.o. blokuje obieg grawitacyjny wody?