Jak ocieplic lukarne od wewnatrz??

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

dch253
Zainteresowany
Zainteresowany

Jak ocieplic lukarne od wewnatrz??

Post autor: dch253 »

Witam, chcialbym ocieplic lukarne od wewnatrz ale szczerze mowiac nie mam zielonego pjecia jak to zrobic? Teraz mam same deski. Od wewnatrz lukarna laczy sie ze stryszkiem na jakiejs starocie. Czy moze zrobic to w taki sposob:

Opcja od wewnatrz:

Najpierw nabic pape na deski od wewnatrz pozniej welne 10 cm albo 15 cm i na to zabic deskami cala scianke(lukarne)?

Myslalem rowniez o folii paroizolacyjnej? ale gdzie mam ja przymocowac i do czego?

Prosze Was o porady dotyczace tego tematu. Dziekuje z gory za wszelkie propozycje wykonania.

dch253
Zainteresowany
Zainteresowany

Moglby sie ktos wypowiedziec? Chyba ze nie ma zadnych fachowcow to rozumiem ...

tolek
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: tolek »

Witam,fachowcy pewnie i są,proponowałbym jednak trochę własnego zaangażowania.Jest dużo artykułów na ten temat,nie czekaj na gotowe wypracowanie,My za wiedzę ,bierzemy pieniądze,pozdrawiam.

dch253
Zainteresowany
Zainteresowany

tolek pisze:Witam,fachowcy pewnie i są,proponowałbym jednak trochę własnego zaangażowania.Jest dużo artykułów na ten temat,nie czekaj na gotowe wypracowanie,My za wiedzę ,bierzemy pieniądze,pozdrawiam.
nie mozesz tylko doradzic? nie specjalizuje sie akurat w tym o co pytam na forum, dlatego pytam Was fachowcow o jakas porade. Bede bardzo wdzieczny.

MistrzJan
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: MistrzJan »

Brawo Tolek . Pozdrawiam Jan.
Po mnie nie ma poprawek!!!!

tolek
Zaawansowany
Zaawansowany

Witam,jestem bardzo złośliwy,jak ktoś ma nietypowy problem chętnie pomagam,jak wiem jak pomóc.W Twoim przypadku jest dużo postów dotyczących ocieplenia,trzeba trochę poczytać,wybacz Mi złośliwość ale taki jestem,pozdrawiam.

dch253
Zainteresowany
Zainteresowany

Spoko!! No a wiec szukalem i znalazlem taka opcje: na deski od wewnatrz paroizolacje, welne 10 i pozniej deski zeby zakryc wszystko? Czy to dobry sposob, ktory znalazlem? Nie pytam o to abys mi opisal i strescil bog wie ile tekstu tylko powiedzial czy ta opcja jest rozsadna?

MistrzJan
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: MistrzJan »

Tolek nie odpisuj.!! Jan.
Po mnie nie ma poprawek!!!!

tolek
Zaawansowany
Zaawansowany

Witam,zły sposób,źle poczytałeś, na skróty,może zmuszę Cię do myślenia.Wiem jednak że jest to z jednej strony trudne,z drugiej zaś łatwe jeśli wiesz jak mają być warstwy,jest napisane dużo na ten temat,dobrze napisane.Jak pisałem Ja za to biorę pieniądze,pewnie inni piszący tu też,bardzo dobrze zarabia się na poprawkach po złym wykonaniu warstw.Niestety to pokazuje się dopiero,w zależności od warunków,po kilku latach.Niech w końcu inwestorzy zaczną nas, roboli szanować,a nie że pan to drogi,poprawka-taniej?.Martwi Mnie tylko jedno,czasem inwestor nie oszczędza i też trafi na papraka,dodam tylko jedno, potraktuj lukarnę jak dach,pozdrawiam.

dch253
Zainteresowany
Zainteresowany

1.Deski
2. Szczelina wentylacyjna
3. Folia wiatroizolacyjna
4. Wełna mineralna
5. Paroizolacja
6. Deski lub płyta OSB

Tak powinna wyglądać kolejność? Dzieki za pomoc.

dch253
Zainteresowany
Zainteresowany

a moze zastosowac membrane na deski pozniej welne i osb albo deski ? Sam juz nie wiem szukam i nie moge znalezc powiedzcie mi nie chcac zdradzic jak ma wygladac to po fachowemu czy ta opcja jest dopuszczalna?

tolek
Zaawansowany
Zaawansowany

Witam,1-6,praca domowa odrobiona,jak tak wykonasz masz pewność dobrej roboty,wełna min 15cm,pozdrawiam.

dch253
Zainteresowany
Zainteresowany

Fajnie ze zatwierdziles ta opcje, a powiedz mi jesli mozesz szczelina wentylacyjna wystarczy 2,5 cm? Folie wiatroizolacyjna do czego przymocowac? a i paroizolacja zszywkami przypieta do stelazy rewnianego zszywkami i miejsca przymocowania zszywek tasma zakleic tak?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”