Czy robic strop?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Maćko W
Czy robic strop?
Witam!
Jestem w trakcie kupowania domu i mam problem. Dom jest ze spadzistym dachem ale facet od którego go kupuję nie chciał poddasza, bo stwierdził, że jak w domu będzie 5 pokoi to nie ma sensu go robić. Jak dla mnie to szkoda tego miejsca. Natomiast nie wiem czy mi się to opłaci. Ja zrobię w sumie 4 pokoje, w których będczie można spać. Długość stropu poddasza to około 8 m a szerokość to około 5 m. Myślałem o lekkim stropie. Trzeba doliczyć koszt czterech okien w dachu i oczywiście schody. Obawiam się jednak, że ta część domu może nie byc wykorzystana. Gdybym nie zrobił poddasza teraz to czy koszt zrobienia go za 10 lat będzie znacznie wyższy? Jaki byłby koszt zrobienia takiego stropu?
Jestem w trakcie kupowania domu i mam problem. Dom jest ze spadzistym dachem ale facet od którego go kupuję nie chciał poddasza, bo stwierdził, że jak w domu będzie 5 pokoi to nie ma sensu go robić. Jak dla mnie to szkoda tego miejsca. Natomiast nie wiem czy mi się to opłaci. Ja zrobię w sumie 4 pokoje, w których będczie można spać. Długość stropu poddasza to około 8 m a szerokość to około 5 m. Myślałem o lekkim stropie. Trzeba doliczyć koszt czterech okien w dachu i oczywiście schody. Obawiam się jednak, że ta część domu może nie byc wykorzystana. Gdybym nie zrobił poddasza teraz to czy koszt zrobienia go za 10 lat będzie znacznie wyższy? Jaki byłby koszt zrobienia takiego stropu?
-
Gość
Jak to - to ty wogóle nie masz stropu na tymi pokojami?. Masz strop tylko musisz go docieplić i wygłuszyć. Napisz czy masz strop betonowy czy drewniany.
Wykonanie poddasza użytkowego to nie tylko strop, ale głównie docieplenie dachu. Tak czy tak - ocieplenie dachu opłaca się wykonać, bo dzięki temu zaoszczędzisz na ogrzewaniu. Jak nie masz teraz zamiaru robić tam pokoi to później zostanie ci tylko zrobć schody i okna a docieplenie juz będziesz miał gotowe.
Wykonanie poddasza użytkowego to nie tylko strop, ale głównie docieplenie dachu. Tak czy tak - ocieplenie dachu opłaca się wykonać, bo dzięki temu zaoszczędzisz na ogrzewaniu. Jak nie masz teraz zamiaru robić tam pokoi to później zostanie ci tylko zrobć schody i okna a docieplenie juz będziesz miał gotowe.
-
Maćko W
Jasne dach musoi być ocieplony i to zrobię. Jednak stropu brak. Jest piwnica, strop, parter, strop i 2 piętro, brak stropu tylko dach, bardzo wysoki dach. Poprzedni właściciel chciał mieć syfit obniżany, bo nie chciał budować bloku z dwoma piętrami. Ja uważam, że szkoda tego miejsca i podwieszany sufit jest najgorszym rozwiązaniem. Do góry byłby bardzo ładny pokoik z 4 oknami w dachu. Moje pytanie jest takie jak wyżej. Czy drogi byłby lekki strop?
-
Krystyna
-
Maćko W
Nie zastanawiam się nad sufitem, bo chyba w normalnym domu sufity są.Dach nad piętrem jest położony dosyc wysoko. Jest spadzisty i byłoby tam ładne poddasze. Natomiast jeśli będę musiał włożyć w ten strop 20 tys i nie wykorzystam tego w pełni to chyba byłbym niezbyt mądry gdybym wyrzucił takie pieniądze w coś co nie będzie używane. Jaki byłby kosz zrobienia stropu. Wymiary są podane nieco wyżej. Dodam, że właściciel chciał podwieszany sufit robić.
-
Gość
-
Maćko W
-
roman2