Dorken czy Tyvek
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Dorken czy Tyvek
Witam i po pytaniu o dachówkę ceramiczną przyszedł czas o pytania o nastepne produkty.
Folia: Dorken czy Tyvek. Czy warto zapłacić więcej i wybrać Dorken Maxx lub Tyvek Pro. Czy nie przesadzać i wystarczy Tyvek Solid lub Dorken Delta Vent. Jeśli ktoś zakładał którąś z tych folii to proszę o spostrzezenia i radę.
Rynny: czy Plastal to dobry wybór.
Dzięki z góry za odpowiedź
Folia: Dorken czy Tyvek. Czy warto zapłacić więcej i wybrać Dorken Maxx lub Tyvek Pro. Czy nie przesadzać i wystarczy Tyvek Solid lub Dorken Delta Vent. Jeśli ktoś zakładał którąś z tych folii to proszę o spostrzezenia i radę.
Rynny: czy Plastal to dobry wybór.
Dzięki z góry za odpowiedź
-
Jakub_Staszewski
- Początkujący

Dziękuję Panie Jakubie za odpowiedź.
Od poczatku byłem za Maxxem Dorkena, ale spotkałem się z opinią, że nie warto dokładać 4zł na metrze, gdyż wystarczy Tyvek Pro.
Cały czas jeszcze męczy mnie wybór dachówki.
Do tej pory mam na uwadze trzy firmy:
Meyer Holsen - tandem-sumatra
Creaton - terra Harmonica-brąz glazurowany
Jungmeier-universo-miedziana brazowa angoba
Czekam na opinie fachowca, który zna również minusy tych dachówek.
Od poczatku byłem za Maxxem Dorkena, ale spotkałem się z opinią, że nie warto dokładać 4zł na metrze, gdyż wystarczy Tyvek Pro.
Cały czas jeszcze męczy mnie wybór dachówki.
Do tej pory mam na uwadze trzy firmy:
Meyer Holsen - tandem-sumatra
Creaton - terra Harmonica-brąz glazurowany
Jungmeier-universo-miedziana brazowa angoba
Czekam na opinie fachowca, który zna również minusy tych dachówek.
-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

-
Jakub_Staszewski
- Początkujący

Teoretycznie wystarczy nawet najtańsza membrana, ale jak to w życiu bywa, nie ma co oszczedzać, bo płaci się dwa razy.anetas pisze:Od poczatku byłem za Maxxem Dorkena, ale spotkałem się z opinią, że nie warto dokładać 4zł na metrze, gdyż wystarczy Tyvek Pro.
Trzeba tylko znależść granicę, powyżej której wyższa cena nie ma uzasadnienia dla naszych potrzeb i wymagań.
-
George_Build
- Początkujący

Nie zgodzę się
"Trzeba tylko znaleźć granicę, powyżej której wyższa cena nie ma uzasadnienia dla naszych potrzeb i wymagań"
W wypadku membran dachowych czy paroizolacji jest bardzo ciężko znaleźć ta granice. Na naszym rynku można znaleźć wiele membran w cenach od 1zl/m2 do 15 zł/m2. Sam jestem wykonawcą dachów i śmiem twierdzić że te towary z górnej półki cenowej (średnio od 7 zł/m2) w dużej mierze są warte swojej ceny.
Ja działam w 90% na systemach pro clima pl.proclima.com/co/PL/pl/poland.html i śmiem twierdzić, że są to najlepsze systemy do uszczelniania dachów i poddaszy.
Oczywiście ktoś powie, że może być to reklama, może i tak, ale specjalnie mnie to nie obchodzi bo jak nie pokazywać ludziom firmy, która przeprowadza testy szczelności a co za tym idzie uniemożliwia ukrycie wszelkich "fuszerek" wykonawców.
Ludzie, przecież szkody budowlane, nie mówiąc o zdrowotnych w większości są powodowane błędami w sztuce dekarskiej. Żałuje tylko, że tak mało jest takich firm, które nie ograniczają się tylko do kup, sprzedaj i do widzenia.
W wypadku membran dachowych czy paroizolacji jest bardzo ciężko znaleźć ta granice. Na naszym rynku można znaleźć wiele membran w cenach od 1zl/m2 do 15 zł/m2. Sam jestem wykonawcą dachów i śmiem twierdzić że te towary z górnej półki cenowej (średnio od 7 zł/m2) w dużej mierze są warte swojej ceny.
Ja działam w 90% na systemach pro clima pl.proclima.com/co/PL/pl/poland.html i śmiem twierdzić, że są to najlepsze systemy do uszczelniania dachów i poddaszy.
Oczywiście ktoś powie, że może być to reklama, może i tak, ale specjalnie mnie to nie obchodzi bo jak nie pokazywać ludziom firmy, która przeprowadza testy szczelności a co za tym idzie uniemożliwia ukrycie wszelkich "fuszerek" wykonawców.
Ludzie, przecież szkody budowlane, nie mówiąc o zdrowotnych w większości są powodowane błędami w sztuce dekarskiej. Żałuje tylko, że tak mało jest takich firm, które nie ograniczają się tylko do kup, sprzedaj i do widzenia.