ściana fundamentowa ?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
ściana fundamentowa ?
Rozumiem ze lejemy ławe na głebokosci załozmy 1,2 m w gruncie ława ma miec wysokośc dajmy na to 50-cm i co dalej? Ława nam w gruncie zastygła i jak układac bloczki rozkopac to dookoła czy jak? Tzn czy musimy wypopac dziure w ziemi na głebokosc ławy od rzau czy mozna wylac ławe w gruncie i potem odkopac dookoła i mirowac z bloczków? Jak sie to robi - prosze o pomoc. Chce murowac sciane fundamentowa z bloczków rozumiem ze po wylaniu ławy w gruncie musze to odkopac dookoła i dopiwro murowac a potem zaizolowac przeciwwilgociowo i dopiero z powrotem obsypac - czy tak niech mi ktos to wyjasni jak sie to robi.
Z tego co mi sie wydaje to tak:
1 Kopiemy dziury
2 wykladamy dno folia izolacyjna zeby nam zaczyn zaprawy nie miezał sie z gruntem
3 Wkładamy zbrojenie ławy z dystansem 5 cm od dan wykopu
4 lejemy beton z gruchy na wys ok 50 cm od dna wykopu czyli spodu ławy.
5 Czekamy az to uzyska wytrzymałosc polewajac woda.
7 Odkopujemy boki do szczytu ławy a wiec ok 70 cm
8 Murujemy z bloczka na wys ok 0,5 m nad poziom gruntu wokół sicny fundamentu
9 Izolujemy przeciwilgociowo od wewnatrz i od zewnatrz (domek bez podpiwniczenia)
10. Zasypujemy dookoła zageszczajac np. "skoczkiem"
11. I w górę ?
Czy tak sie to robi?
Pozdrawiam budujących i prosze bardziej doswiadczonych forumowuczów o potwierdzenie - szczegolnie chodzi mi o to czy lawa zostaje w ziemi i potem sie ja odkopuje dookoła aby na niej w ziemi murowac?
Rob.
Z tego co mi sie wydaje to tak:
1 Kopiemy dziury
2 wykladamy dno folia izolacyjna zeby nam zaczyn zaprawy nie miezał sie z gruntem
3 Wkładamy zbrojenie ławy z dystansem 5 cm od dan wykopu
4 lejemy beton z gruchy na wys ok 50 cm od dna wykopu czyli spodu ławy.
5 Czekamy az to uzyska wytrzymałosc polewajac woda.
7 Odkopujemy boki do szczytu ławy a wiec ok 70 cm
8 Murujemy z bloczka na wys ok 0,5 m nad poziom gruntu wokół sicny fundamentu
9 Izolujemy przeciwilgociowo od wewnatrz i od zewnatrz (domek bez podpiwniczenia)
10. Zasypujemy dookoła zageszczajac np. "skoczkiem"
11. I w górę ?
Czy tak sie to robi?
Pozdrawiam budujących i prosze bardziej doswiadczonych forumowuczów o potwierdzenie - szczegolnie chodzi mi o to czy lawa zostaje w ziemi i potem sie ja odkopuje dookoła aby na niej w ziemi murowac?
Rob.
-
!student!
Szerokość i głębokość wykopu zależy od sposobu wykonania ław fundamentowych. Jeżeli wylewamy je w deskowaniu, to musimy pamiętać o chudym betonie (wykop jest wtedy głębszy o 10 cm i szerszy o ok. 30, 40 cm od szerokości ławy). Natomiast, kiedy układamy beton bezpośrednio w wykopie (obłożonym folią hydroizolacyjną) to szerokość wykopu stanowi szerokość ławy. Moim zdaniem pierwszy wariant jest solidniejszy
Sposób wykonania jak i wszelkie wymiary (np. otulina zbrojenia, szerokość i wysokość ławy itd.) są podane w projekcie. Skoro murujesz ściany fundamentowe, to wykop musi być szerszy, ja na twoim miejscu w poziomie ław również wykopałbym szerzej i zalał ławy w deskowaniu, na chudym betonie.
Kolejność czynności, jaką podałeś jest wg mnie dobra, tylko jako 11 punkt dałbym izolację termiczną fundamentów. Pozdrawiam
Kolejność czynności, jaką podałeś jest wg mnie dobra, tylko jako 11 punkt dałbym izolację termiczną fundamentów. Pozdrawiam
-
ciekawski83
- Aktywny

- Kontakt:
powinieneś mieć w projekcie konstrukcje fundamentów, standardowo 25 centówA_dam pisze:Na jaką szerokość należy murować ściany fundamentowe z bloczków betonowych na sciany nośne z maksa? Bloczki układamy na długość, czy na szerokość? Widziałem tak i tak. Jak to powinno się robić mając na uwadze późniejsze prace?
-
ciekawski83
- Aktywny

- Kontakt:
powinieneś mieć w projekcie konstrukcje fundamentów, standardowo 25 centówA_dam pisze:Na jaką szerokość należy murować ściany fundamentowe z bloczków betonowych na sciany nośne z maksa? Bloczki układamy na długość, czy na szerokość? Widziałem tak i tak. Jak to powinno się robić mając na uwadze późniejsze prace?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik