Ocieplanie muru grubości 80cm.

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Jerzykowski

Ocieplanie muru grubości 80cm.

Post autor: Jerzykowski »

Witam. Mam taki dylemat, chciałbym ocieplić dom w którym ściany są grubości 80cm dochodząc nawet do 1 metra, ściany są zbudowane z cegły. Ale słyszałem że nie warto tego robić bo sama grubość ścian stanowi doskonałą izolacje. Czy to jest prawda? Proszę o opinie.Pozdrawiam.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Warto a nawet jest konieczność. to bardzo proste.
Obrazek

Jerzykowski

Tak, ale mi chodzi o ocieplenie na zewnątrz budynku.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie ma czegoś takiego! W ścianie Szanownego Pana jest szczelina wentylacyjna, ciepło z domu nie dotrze do ocieplenia zewnętrznego. mało tego, zewnętrzne ocieplenie nie zatrzyma ciepła , ale zatrzyma wilgoć!

Jerzykowski

Niestety taka grubość muru jest prawdziwa, było wiercone w nim kilka otworów i nie ma tak żadnej szczeliny. Dom ma ze 100 lat albo i więcej. Czyli dobrze mi radzono żeby nie ocieplać zewnętrznie, a ocieplenie od wewnątrz niestety na razie nie wchodzi w rachube bo jest wszystko niecały rok temu remontowane.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

jeżeli były wymieniane okna, znakomicie zimą wzrasta zawilgocenie muru (zwłaszcza jak nie ma w nim wentylacji) . 5% zawilgocenia to 50% oporu cieplnego. Znacznie większe efekty ekonomiczne i zdrowotne, niż zewnętrzne docieplenie, da skuteczna wentylacja z odzyskiem ciepła.

Jerzykowski

Pozwole sobie odświeżyć temat. Czy zamiast tej wełny można zastosować styropian?

bartko82
Początkujący
Początkujący

Post autor: bartko82 »

Jeśli od środka to lepszym wyjściem jest wełna, ale z zewnątz to najlepszym rozwiązaniem będzie styropian.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

bartko82 pisze:Jeśli od środka to lepszym wyjściem jest wełna, ale z zewnątz to najlepszym rozwiązaniem będzie styropian.
Na podstawie czego tak uważasz ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”