konserwacja kotła
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
konserwacja kotła
Witam.
Chciałem zapytać w jaki sposób dbacie o swoje kotły po sezonie grzewczym.
Czy je smarujecie olejem, jeśli tak to jakim?
Chciałem zapytać w jaki sposób dbacie o swoje kotły po sezonie grzewczym.
Czy je smarujecie olejem, jeśli tak to jakim?
A ja bym zalecił zamknąć szczelnie piec aż do jesieni.Robię tak od kilku sezonów i widzę,że na ściankach wykrapla się znacznie mniej wilgoci.To z tego powodu,że zamknięcie drzwiczek nie pozwala na przepływanie przez piec ciągle świeżej ilości powietrza ze świeżą porcją wilgoci.
Otwieranie drzwiczek pomaga,jak w kotłowni jest ciepło.Zwykle jednak kotłownia jest w zimnej piwnicy
Jeśli piec jest zimny i dostanie porcję cieplejszego powietrza dochodzi do kondensacji pary i rosa gotowa.
Jak otwierałem na lato drzwiczki woda płynęła z pieca strumieniem na podłogę.Teraz na ściankach jest kilka pojedynczych kropelek.
Otwieranie drzwiczek pomaga,jak w kotłowni jest ciepło.Zwykle jednak kotłownia jest w zimnej piwnicy
Jeśli piec jest zimny i dostanie porcję cieplejszego powietrza dochodzi do kondensacji pary i rosa gotowa.
Jak otwierałem na lato drzwiczki woda płynęła z pieca strumieniem na podłogę.Teraz na ściankach jest kilka pojedynczych kropelek.
adam
-
maciekimarta
- Zainteresowany

wszystko zależy kto gdzie ma kotłownie. Przyznaję racje. Nie zaszkodziło by wysmarować olejem, ale nie spotkałem się z tego typu praktykami wiec nie wypowiadam się na ten temat. Pozdrawiam i życzę powodzenia.adamis pisze:A ja bym zalecił zamknąć szczelnie piec aż do jesieni.Robię tak od kilku sezonów i widzę,że na ściankach wykrapla się znacznie mniej wilgoci.To z tego powodu,że zamknięcie drzwiczek nie pozwala na przepływanie przez piec ciągle świeżej ilości powietrza ze świeżą porcją wilgoci.
-
leśnik
...
Bardzo fajnie,że ktoś w tym roku samodzielnie wspomniał o konserwacji.
Do tej pory cały czas byłem zdania, że kocioł należy wyczyścic i zostawić drzwiczki otwarte. Po wymianie zdań po ostatnim sezonie skłaniam się do zdania Adamisa- zależy od kotłowni. Jak zimna i wilgotna to wyczyścić, można zakonserwować olejem i zamknąć drzwiczki. Jak sucho to wyczyścić i zostawić drzwiczki otwarte.
Dodam tylko ważną sprawę konserwacji palnika ślimakowego.
Po sezonie należy z kotła ślimakowego pozbyć się całego opału z kosza zasypowego, wyczyścić sam kocioł.
Z instrukcją od palnika zabrać się za jego konserwację. Ogólnie trzeba zdjąć zawleczkę, odkręcić przekładnię, wyjąć ślimak.
Sprawdzić czy ślimak nie jest już zbyt mocno wytarty- przy dużym zużyciu zamówić u producenta palnika lub kotła nowy ślimaczek na wymianę (ok.200zł). Jeżeli ślimak nie jest mocno zużyty, przeczyścić go i zakonserwować jakąś farbą podkładową.
Wyczyścić strefę napowietrzania palnika.
Wszystko skręcić i zostawić do nowego sezonu grzewczego.
Do tej pory cały czas byłem zdania, że kocioł należy wyczyścic i zostawić drzwiczki otwarte. Po wymianie zdań po ostatnim sezonie skłaniam się do zdania Adamisa- zależy od kotłowni. Jak zimna i wilgotna to wyczyścić, można zakonserwować olejem i zamknąć drzwiczki. Jak sucho to wyczyścić i zostawić drzwiczki otwarte.
Dodam tylko ważną sprawę konserwacji palnika ślimakowego.
Po sezonie należy z kotła ślimakowego pozbyć się całego opału z kosza zasypowego, wyczyścić sam kocioł.
Z instrukcją od palnika zabrać się za jego konserwację. Ogólnie trzeba zdjąć zawleczkę, odkręcić przekładnię, wyjąć ślimak.
Sprawdzić czy ślimak nie jest już zbyt mocno wytarty- przy dużym zużyciu zamówić u producenta palnika lub kotła nowy ślimaczek na wymianę (ok.200zł). Jeżeli ślimak nie jest mocno zużyty, przeczyścić go i zakonserwować jakąś farbą podkładową.
Wyczyścić strefę napowietrzania palnika.
Wszystko skręcić i zostawić do nowego sezonu grzewczego.
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl