Instalacje podlogowe a wymaganie 50cm - pytanie

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Andrzeju
Aktywny
Aktywny

Instalacje podlogowe a wymaganie 50cm - pytanie

Post autor: Andrzeju »

Mam pytanie. W sieci mozna sie natknac na informacje, ze instalacji wodnej nie wolno prowadzic nad elektryczna a minimalna ich odleglosc to 50 cm. Ja mam miec w podlodze (tzn na plycie podlogowej, pod wylewka) zarowno instalacje elektryczna jak i wodna i c.o. No i pytanie - czy tez trzeba trzymac dystanc tych 50 cm czy tamten przepis dotyczy tylko prowadzenia w scianach?
Andrzeju

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fpz »

§ 187. 1. Przewody i kable elektryczne należy prowadzić w sposób umożliwiający ich wymianę bez potrzeby naruszania konstrukcji budynku.
Zrywanie podłogi, kucie wylewki kontra kucie tynku.
Wymóg 0,5 metra dotyczy rur metalowych.

Andrzeju
Aktywny
Aktywny

Dziekuje za naprowadzenie. Ten artykul to z rozporzadzenia ministra infrastruktury w sprawie warunkow technicznych itd. jak znalalzlem w sieci.
A te 0,5 m to gdzie jest zapisane? To jakas norma czy tez rozporzadzenie szczegolowe, bo poza tym ze w paru miejsach pisza, ze tak powinno byc to nikt sie przy tym nie powoluje na zadne zrodlo prawne, a chetnie bym przeczytal jak to brzmi w oryginale.
Co do kucia wylewki to oczywiscie racja, ale ja mam te kable w twardych peszlach - mysle ze daloby sie wymienic bez kucia na calej dlugosci.
Andrzeju

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fpz »

PN-B-01706:1992 Instalacje wodociągowe - Wymagania w projektowaniu

Andrzeju
Aktywny
Aktywny

Jeszcze raz dziekuje. Prawde mowiac wsciec sie mozna na takie informacje w sieci i ksiazkach, ktore sa niepelne. Akurat klada mi rury wodne i ogrzewania no i nasialem paniki, na podstawie tych wiadomosci z netu, ze musza sie odsunac 50 cm od kabli elektrycznych, nie wiedzieli jak to wszystko poukladac (swoja droga firma z bogatym doswiadczeniem i tez nie wiedziala co z tymi 50 cm). Dzisiaj kupilem poradnik majstra budowlanego, ktory bogaty cytuje normy i w nim jest dopiero napisane potwierdzenie tego, ze 50 cm dotyczy tylko rur stalowych. Jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc.
Andrzeju

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”