zmiana układu sieci z TT na TN-C
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
ROSS8
zmiana układu sieci z TT na TN-C
Moje pytanie jest nastepujące. Jeżeli elektrownia znienia układ sieci z TT z której jest zasilany mój budynek na układ sieci TN-C, to czy ja muszę zmienić swoja instalację elektryczną w budynku. Nie mam w całym budynku przewodu oghcronnego. Posiadam uziemienie "miejscowe" :kilka odbiorów spiętych uziemieniem. Dodatkowo dowiedziałem się ze zmieniając układ sieci do moego budynku bedzie doprowadzony przewód ochronny. Czy jest możliwe wykonanie zmiany układu TN-C/TT w mojej rozdzielni w mieszkaniu bez dokładania dodatkowych przewodów po mieszkaniu.
Musiał się pan w czymś pomylić układ sieci TN-C nie jest stosowany w nowych budynkach i zakład energetyczny przy przebudowie lini nie może takiego układu zrobić dlatego że w układzie sieci TN-C nie można stosować urządzeń ochronnych różnicowoprądowych ze względu na to że powodował by nieuzasadnione wyłączenia napięcia.
Więc napewno zakład energetyczny przechodzi z TN-C na TN-S i właśnie w układzie TN-S musi być instalacja trój przewodowowa(faza,przewód neutralny,przewód ochronny.)
I tylko w układzie TN-S urządzenia ochronne różnicowoprądowe mogą funkcjonować prawidłowo.
Będzie pan musiał wymienić całą instalacje. Pozdrawiam
Więc napewno zakład energetyczny przechodzi z TN-C na TN-S i właśnie w układzie TN-S musi być instalacja trój przewodowowa(faza,przewód neutralny,przewód ochronny.)
I tylko w układzie TN-S urządzenia ochronne różnicowoprądowe mogą funkcjonować prawidłowo.
Będzie pan musiał wymienić całą instalacje. Pozdrawiam
Witam. Jezeli chodzi o pomyłke to niestety ale sie nie pomyliłem. Budynek nie jest nowy, jest bardzo stary i ze stara instalacja. A elektrownia modernizuje własna siec, przy czym na własnej sieci zasilajacej zmienia układ z TT na TN-C. A ja muszę sie dostosowa. Budynek jest po dziadkach i w niezłym stanie. instalacja równiez tylko nie ma przewodu ochronnego po całym mieszkaniu i nie ma go w przyszłej nowej tablicy rozdzielczej. Z tego co udało mi sie znaleź w różnych materiałach wyłaczniki różnicowopradowe pracuja równierz w układzie TT (mierzą róznice miedzy przewodem L i N) tylko czy jest mozliwe i gdzie to mozna potwierdzic zmiana układu z TN-C na TT w mojej rozdzielnicy. Wiem że w nowych budynkach mimo ze siec zasilajaca pracuje w TN-C to w rozdzielni na lub w budynku jest zmiana systemu na TNC-S.
Witam ponownie
Napewno są wyłączniki różnicowoprądowe do instalacji TT bo ten typ instalacji jest stosowany w innych krajach ale nie wiem czy zakład energetyczny zgodzi się na taką przeróbke więc według mnie ma pan dwa rozwiązania: puścić po mieszkaniu kabel ochrony lub wymienić całą instalcje. Niech się pan skontaktuje z zakładem energetycznym oni udzielą wszystkich informaj jak postepować z taką instalacją. A jak już się pan skontaktuje z zakładem energetycznym to niech pan napisze co panu powiedzielei na temat tej przeróbki. Pozdrawiam
Napewno są wyłączniki różnicowoprądowe do instalacji TT bo ten typ instalacji jest stosowany w innych krajach ale nie wiem czy zakład energetyczny zgodzi się na taką przeróbke więc według mnie ma pan dwa rozwiązania: puścić po mieszkaniu kabel ochrony lub wymienić całą instalcje. Niech się pan skontaktuje z zakładem energetycznym oni udzielą wszystkich informaj jak postepować z taką instalacją. A jak już się pan skontaktuje z zakładem energetycznym to niech pan napisze co panu powiedzielei na temat tej przeróbki. Pozdrawiam
Efekt jest taki że muszę przerobić instalację chociażby ze względów bezpieczeństwa, czyli krótkomówiąc dołozyć przewód ochronny. To tyle. Chociaz do końca mnie to nie przekonuje, ale jezeli chodzi o systemy ochrony TT, TN-C, czy TNC-S, lub TNS to ogólnie panuje poważne zamieszanie wśród wykonawców jak i w literaturze. Każdy ma na ten temat inne zdanie i w inny sposób tłumaczy sposób przechodzenia z jednego systemu na drugi. Dowiedziałem się nawet że jest to być może spowodowane tym że do niedawna tych systemów było mniej, a wchodzące nowe narobiły zamieszania wielu osobom w głowie. Krótko mówiąc nikt mi dokładnie nie wytłumaczył dlaczego, poprostu tak się robi.
pozdrawiam.
pozdrawiam.
Witam jeszcze raz
Ma pan spory problem chiałbym panu pomóc. Niech mi pan odpowie na kilka pytań:
-ile lat ma instalacja elektryczna?
-jaki jest metraż tego budynku?
-jaki jest przybliżony pobór prądu w w watach lub kilo-watach?
-jaki jest przekrój przewodow elektrycznych?
Sprubuje panu pomóc niech pan odpowie na te pytania.
Pozdrawiam
Ma pan spory problem chiałbym panu pomóc. Niech mi pan odpowie na kilka pytań:
-ile lat ma instalacja elektryczna?
-jaki jest metraż tego budynku?
-jaki jest przybliżony pobór prądu w w watach lub kilo-watach?
-jaki jest przekrój przewodow elektrycznych?
Sprubuje panu pomóc niech pan odpowie na te pytania.
Pozdrawiam
Witam i dziękuje za chec pomocy.
Instalacja nie wiem ile ma lat ale domyslam się że interesuje pana czy wykonana jest w aluminium czy w miedzi. Otóż jest wykonana w miedzi przewód 1,5 mm (tak mi się wydaje), oraz w niektórych miejscach grubszy wiec prawdopodobnie 2,5mm. Pobór mocy zamówiony również jest niewielki (wówczas napewno wystarczający) - 2 kW. Zamierzam jednak zwiekszyć przydział mocy tak żeby zabezpieczenia przeciążeniowe były w granicach zdrowego rozsadku i jednocześnie rozprowadzić nowy przewód ochronny po mieszkaniu (2,5mm). Przy okazji zrobi sie remont mieszkania a instalacji również.
Dziekuje za zainteresowanie moim problemem.
Pozdrawiam.
Instalacja nie wiem ile ma lat ale domyslam się że interesuje pana czy wykonana jest w aluminium czy w miedzi. Otóż jest wykonana w miedzi przewód 1,5 mm (tak mi się wydaje), oraz w niektórych miejscach grubszy wiec prawdopodobnie 2,5mm. Pobór mocy zamówiony również jest niewielki (wówczas napewno wystarczający) - 2 kW. Zamierzam jednak zwiekszyć przydział mocy tak żeby zabezpieczenia przeciążeniowe były w granicach zdrowego rozsadku i jednocześnie rozprowadzić nowy przewód ochronny po mieszkaniu (2,5mm). Przy okazji zrobi sie remont mieszkania a instalacji również.
Dziekuje za zainteresowanie moim problemem.
Pozdrawiam.
Witam
Jeśli jest wykonana w miedzi to bardzo dobrze. Przewod o przekroju 1,50mm wystarczy do prądów 14,5-15A a 2.50mm do prądów ok.19A. Jeśli pobór prądu wynosi 2kw to takie przekroje wystarczą ale przy podłączeniu większej liczby odbiorników mogą już nie wystarczyć. A co do zabezpieczenia przeciążeniowego to niech pan zamontuje bezpieczniki z wyzwalaczem czyli takzwane ''S'' bo napewno ma pan bezpieczniki z wkładkami topikowymi. To narazie tyle niech się pan jeszcze odezwie. Pozdrawaim
Jeśli jest wykonana w miedzi to bardzo dobrze. Przewod o przekroju 1,50mm wystarczy do prądów 14,5-15A a 2.50mm do prądów ok.19A. Jeśli pobór prądu wynosi 2kw to takie przekroje wystarczą ale przy podłączeniu większej liczby odbiorników mogą już nie wystarczyć. A co do zabezpieczenia przeciążeniowego to niech pan zamontuje bezpieczniki z wyzwalaczem czyli takzwane ''S'' bo napewno ma pan bezpieczniki z wkładkami topikowymi. To narazie tyle niech się pan jeszcze odezwie. Pozdrawaim