Wylewka pod panele
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Wylewka pod panele
Witam serdecznie,
Mam pytanie odnośnie wylewek pod panele. Wylewka w moim salonie została wykonana około rok temu. Problem jest taki, że jest nierówno i w jednym miejscu czuć jak panele pracują (uczucie wpadania w dziurę) a w drugim miejscu, gdy się stanie to metr dalej stolik z telewizorem cały się rusza. Mam zamiar rozebrać panele i podrównać jeszcze raz podłogę pod panelami. Czy jest to wykonalne i jak najlepiej to zrobić.
Pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie wylewek pod panele. Wylewka w moim salonie została wykonana około rok temu. Problem jest taki, że jest nierówno i w jednym miejscu czuć jak panele pracują (uczucie wpadania w dziurę) a w drugim miejscu, gdy się stanie to metr dalej stolik z telewizorem cały się rusza. Mam zamiar rozebrać panele i podrównać jeszcze raz podłogę pod panelami. Czy jest to wykonalne i jak najlepiej to zrobić.
Pozdrawiam
jak te nierówności są nie duże ja zazwyczaj wylewam nową wylewke na całą podłogę ale z zastosowaniem listew których używa sie do tynkowania ścian . poziomuje i używam wylewek wyrównujących bo można je nakładać w cienkich warstwach i nie odpażają. samopoziomująca jest droga i sporo napewno by jej poszło.pozdrawiam
-
Deisain
Re: Wylewka pod panele
Najpierw musisz ostrożnie rozebrac panele dociete ponumerowac i opisac na naklejonej na nih kartce miejsc3 z którego pochodzą. Możesz również z tych dociętych zrezygnowac a w ich miejsce kupic nowe. Nastepnie łatą mierniczą2 metrową sprawdzi prześwity pod łatą. Łata musi byc na końcach podparta a miedzy punktami podparcia sprawdzasz prześwit i zaznaczasz to miejsce. Prześwity musisz zmierzyc ich wysokośc i powierzchnię. Obliczasz ilośc potrzebnej masy szpachlowej samorozlewnej. Nastepnie te zaznaczone miejsca wypełniasz masą szpachlową cementową samorozlewną. Po 1-1,5 godzinie bedzie można wejśc w te miejsca (musisz sprawdzic) i ponownie zmierzy łatą. Wszelkie miejsca zbytnio nadlane możesz usunąc kawałkiem szorstkiej deski pocierając nią mocno te miejsca. Niedolane możesz uzupełnic. Wymagana równośc podłoża to 2mm prześwit na 2 metry. Jezeli nierówności są duże i dużo ich należy wyszpachlowac całośc.kliman pisze:Witam serdecznie,
Pozdrawiam
vanitas vanitatum et omnia vanitas
-
tomaszewski86
- Zainteresowany

jesli juz mowimy o cenach wylewek samopoziomujacych to ceny zaczynaja sie od 45 zł a co do granicy cenowej to mozna znalesc nawet za 130 zł woreczekDeisain pisze:tylko masa samo poziomujanca z jednego worka na 1 centymetr wylejesz 10m2 cena za opakowanie wacha sie od 80 zl do 120zl
Pozdrawiam
tomaszewski
jarekkur pisze: Są nawet za 15 i co z tego.
przede wszystkim musisz wiedziec do czego ma służyc. jakie ma mież parametry po wyschnięciu itp,etc.
To czy wiem do czego ma sluzyc, nie ma nic wspolnego z tym ile kosztuje.
Sa po 30 zl za worek. A do czego ma sluzyc jest zazwyczaj napisane na odwrocie. Zawsze mozna dowiedziec sie od doradzcy technicznego w danej firmie,badz konkurencyjnej.
Powtarzam trzeba wiedziec do czego ma służyc taka wylewka np pod parkiet ma inne parametry wytrzymałościowe niż pod wykladzinę.Adriano pisze:jarekkur pisze: Są nawet za 15 i co z tego.
przede wszystkim musisz wiedziec do czego ma służyc. jakie ma mież parametry po wyschnięciu itp,etc.
To czy wiem do czego ma sluzyc, nie ma nic wspolnego z tym ile kosztuje.
Sa po 30 zl za worek. A do czego ma sluzyc jest zazwyczaj napisane na odwrocie. Zawsze mozna dowiedziec sie od doradzcy technicznego w danej firmie,badz konkurencyjnej.
B5 czy B10 nie nadaje się pod parkiet ale już zacierana B20 wystarczy pod krótkie elementy parkietowe. To chciałem powiedziec. tym też różni się cena. Oczywiście zepsu można wszystko.