nowy dom na starych fundamentach

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

erbuniek
Początkujący
Początkujący

nowy dom na starych fundamentach

Post autor: erbuniek »

Dzień dobry
Mam możliwość kupna działki na której znajdują się stare 10 letnie fundamenty. Są one w dobrym stanie - niedawno była wykonana ekspertyza.
Fundamenty mają jednak wymiary 10x13, a projekt mojego domu ma 9x12 m2. ( to może niezbyt duża różnica, ale te fundamenty znajdują się zbyt blisko płotu sąsiadów - i nawet ze względu na uwarunkowania prawne - trzeba się nieco odsunąc z domem) Moje pytanie brzmi - czy można te fundamenty wykorzystać w części - tzn - dokleić do nich te kawałki - które stworzą pożądany obrys??
Czy na takim fundamencie może stanąć dom??
z góry dziękuję za odpowiedź.

przemol
Aktywny
Aktywny

Post autor: przemol »

z doklejaniem jest róznie ale najpewniejsza metoda to nawiercanie boczne prętów w wyznaczonych odległościach i dolanie boczne włacznie z małym zbrojeniem ławic. jezeli eksperyza wydała pozytywną opinie. pod żadnym pozorem nie doklejaj betonu górą do istniejącego betonu tak nie wolno robić choć na chłopski rozum jest to najprostsza metoda. poszerzyć wykop zazbroic i dolac.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”