domek na terenie ROD
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
domek na terenie ROD
To mój pierwszy post na tym forum więc witam.
Mam pytania o stawianie budynku na terenie ROD.
Dysponuję działką na terenie Rodzinnych Ogrodów Działkowych poza granicami miasta. Działka ma wymiary ok 20x28m, pociągnięty prąd i wodę. Myślę nad postawieniem małego domku całorocznego na jej terenie.
Przeczytałem regulamin ROD (pzd.pl/pliki/doc/znowel_regulROD(3).doc , paragraf 107) i chyba nie wiem wszystkiego.
Na tyle co wyczytałem to:
- po obrysie ścian zew. może mieć max 35m2,
- wysokość w szczycie dachu max 5m.
Moje pytania:
- czy domek może mieć fundamenty,
- czy wysokość liczy się do najwyższej części dachu czy komina (jeśli wysokość najwyższej części dachu jest na 4,90m a komin sięga do 5,10m)?
- co to znaczy, że powierzchni tarasu nie wlicza się do części znajdującej się nad piwnicą/pod poddaszem? (obawiam się, że nie znam definicji poddasza)
Reasumując, czy np. taki projekt
projektydomow.inwestycje.pl/lp_lmw_10.htm spełnia warunki?
Jestem laikiem w prawie budowlanym więc proszę o wyrozumiałość.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Mam pytania o stawianie budynku na terenie ROD.
Dysponuję działką na terenie Rodzinnych Ogrodów Działkowych poza granicami miasta. Działka ma wymiary ok 20x28m, pociągnięty prąd i wodę. Myślę nad postawieniem małego domku całorocznego na jej terenie.
Przeczytałem regulamin ROD (pzd.pl/pliki/doc/znowel_regulROD(3).doc , paragraf 107) i chyba nie wiem wszystkiego.
Na tyle co wyczytałem to:
- po obrysie ścian zew. może mieć max 35m2,
- wysokość w szczycie dachu max 5m.
Moje pytania:
- czy wysokość liczy się do najwyższej części dachu czy komina (jeśli wysokość najwyższej części dachu jest na 4,90m a komin sięga do 5,10m)?
- co to znaczy, że powierzchni tarasu nie wlicza się do części znajdującej się nad piwnicą/pod poddaszem? (obawiam się, że nie znam definicji poddasza)
Reasumując, czy np. taki projekt
projektydomow.inwestycje.pl/lp_lmw_10.htm spełnia warunki?
Jestem laikiem w prawie budowlanym więc proszę o wyrozumiałość.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Re: domek na terenie ROD
Cześć. Sam sobie odpowiedziałeś, ten domek z projektu ma 55m2, a wiec za dużo.- po obrysie ścian zew. może mieć max 35m2,
Pozdrawiam Piotr
Dzięki za odpowiedź.pupkin1 pisze:Cześć. Sam sobie odpowiedziałeś, ten domek z projektu ma 55m2, a wiec za dużo.- po obrysie ścian zew. może mieć max 35m2,
Pozdrawiam Piotr
Czyli mam rozumieć, że w tym przykładowym projekcie taras jest wliczony w powierzchnię? (nie licząc tarasu ma niecałe 35m2) W regulaminie jest mowa o tarasie do 12m2 zadaszonym otwartym... czym więc jest taras zadaszony otwarty?
Dzięki, faktycznie masz rację.
Sugerowałem się pow. użytkową co jest bez sensu.
Czy ktoś zna może odpowiedzi na moje pozostałe pytania?
Sugerowałem się pow. użytkową co jest bez sensu.
Czy ktoś zna może odpowiedzi na moje pozostałe pytania?
mlbn pisze: Moje pytania:
Moje pytania:
- czy domek może mieć fundamenty, - MUSI
- czy wysokość liczy się do najwyższej części dachu czy komina (jeśli wysokość najwyższej części dachu jest na 4,90m a komin sięga do 5,10m)? - WYSOKOŚC LICZY SIĘ DO KALENICY
- co to znaczy, że powierzchni tarasu nie wlicza się do części znajdującej się nad piwnicą/pod poddaszem? (obawiam się, że nie znam definicji poddasza) - A TO ŻEŚ NAMIESZAŁ, TAM JEST CAŁKOWICIE CO INNEGO NAPISANE, DO POWIERZCHNI ZABUDOWY WLICZA SIE TARAS KTÓRY JEST ZADASZONY LUB ZNAJDUJE SIĘ NAD PIWNICĄ, LOGICZNE.
- czy domek może mieć fundamenty, - MUSI
- czy wysokość liczy się do najwyższej części dachu czy komina (jeśli wysokość najwyższej części dachu jest na 4,90m a komin sięga do 5,10m)? - WYSOKOŚC LICZY SIĘ DO KALENICY
- co to znaczy, że powierzchni tarasu nie wlicza się do części znajdującej się nad piwnicą/pod poddaszem? (obawiam się, że nie znam definicji poddasza) - A TO ŻEŚ NAMIESZAŁ, TAM JEST CAŁKOWICIE CO INNEGO NAPISANE, DO POWIERZCHNI ZABUDOWY WLICZA SIE TARAS KTÓRY JEST ZADASZONY LUB ZNAJDUJE SIĘ NAD PIWNICĄ, LOGICZNE.
Dzięki za odpowiedzi.
Moje pytanie z tarasem wzięło się z tego, że słyszałem dwie różne interpretacje (przy obydwu taras nie jest wliczany do pow. domku).
Pierwsza: taras przy domku nie może być nad piwnicą i może być zadaszony, natomiast zadaszeniem nie może być mieszkalne poddasze domku.
Druga: taras nie może być ani nad piwnicą ani zadaszony w żaden sposób (czyli też Twoja interpretacja).
Jeden z użytkowników działki na tym samym ROD przyjął pierwszą interpretację i nikt się go nie czepia - stąd moje wątpliwości.
Moje pytanie z tarasem wzięło się z tego, że słyszałem dwie różne interpretacje (przy obydwu taras nie jest wliczany do pow. domku).
Pierwsza: taras przy domku nie może być nad piwnicą i może być zadaszony, natomiast zadaszeniem nie może być mieszkalne poddasze domku.
Druga: taras nie może być ani nad piwnicą ani zadaszony w żaden sposób (czyli też Twoja interpretacja).
Jeden z użytkowników działki na tym samym ROD przyjął pierwszą interpretację i nikt się go nie czepia - stąd moje wątpliwości.