Do ciesli. Klasa drewna
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Do ciesli. Klasa drewna
Proszę powiedzieć mi czy cieśla zawsze zamawiając więźbe zwraca na klasę drewna z jakiego powinna być zrobiona?, czy z przyzwyczajenia zamawia C24?
Panowie i Panie widzę że nikt nie chce się wypowiedzieć na temat klasy drewan na więźbę dachową. Wobec tego proszę wszystkich którzy zajmują się wykonastwem więźb dachowych o zwracanie uwagi na to z jakiej klasy drewna została zaprojektowana więźba. Nie zawsze jest to klasa C24. Zdarza się że projektant przewidział więźbę z drewna C30.Zastosowanie niższej w tym przypadku groźi powstaniem znacznych ugięć krokwi, a co za tym idzie może doprowadzić do ich zniszczenia. Proszę więc was ZWRACAJCIE UWAGE NA KLASE DREWNA PODCZAS JEJ KUPNA.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Witam
Sprawdzam klasę drewna sprawdzając dokumenty zakupu drewna. Informacja o rodzaju klasy drewna (konstrukcyjnego) powinna się tam znajdować, oczywiście są przypadki ze sprzedający nie zamieszcza tam takiej informacji - co moim zdaniem jest niedopuszczalne. W związku z tym w interesie zamawiającego - czesto jest to cieśla, który później wykonuje więźbę dachową , (co jest równoznaczne z wzięciem na siebie całej odpowiedzialności za wykonastwo) - jest dopilnowanie tego aby materiały jakie kupuje były zgodne z tymi, jakie znajdują się w dokumentacji projektowej. Nie zastosowanie się do zaleceń projektowych często powoduję nadmierne ugięcia konstrukcji drewnianej co może w najlepszym przypadku skończyć się obciążeniem tegoż zamawiającego dodatkowymi kosztami np. rozbiórka wykonanej więźby, i wykonanie jej zgodnie z dokumentacją.
Wracając do określenia klasy drewna ja w przypadku gdy więźba dachowa posiada nadmierne ugięcia próbkę drewna posyłam do laboratorium, gdzie zostaje okreslona jej klasa.W 40% przypadków z którymi miałem do czynienia klasa drewna zastosowana na konstrukcję jest niezgodna z klasą drewna projektowanego na więźbę dachową.
Wniosek.
Aby uniknąć niemiłych sytuacji warto pilnować KLASY DREWNA
Pozdrawiam
Sprawdzam klasę drewna sprawdzając dokumenty zakupu drewna. Informacja o rodzaju klasy drewna (konstrukcyjnego) powinna się tam znajdować, oczywiście są przypadki ze sprzedający nie zamieszcza tam takiej informacji - co moim zdaniem jest niedopuszczalne. W związku z tym w interesie zamawiającego - czesto jest to cieśla, który później wykonuje więźbę dachową , (co jest równoznaczne z wzięciem na siebie całej odpowiedzialności za wykonastwo) - jest dopilnowanie tego aby materiały jakie kupuje były zgodne z tymi, jakie znajdują się w dokumentacji projektowej. Nie zastosowanie się do zaleceń projektowych często powoduję nadmierne ugięcia konstrukcji drewnianej co może w najlepszym przypadku skończyć się obciążeniem tegoż zamawiającego dodatkowymi kosztami np. rozbiórka wykonanej więźby, i wykonanie jej zgodnie z dokumentacją.
Wracając do określenia klasy drewna ja w przypadku gdy więźba dachowa posiada nadmierne ugięcia próbkę drewna posyłam do laboratorium, gdzie zostaje okreslona jej klasa.W 40% przypadków z którymi miałem do czynienia klasa drewna zastosowana na konstrukcję jest niezgodna z klasą drewna projektowanego na więźbę dachową.
Wniosek.
Aby uniknąć niemiłych sytuacji warto pilnować KLASY DREWNA
Pozdrawiam
-
Przemek
no to ciekawe odnośnie tych klas. Przeliczanie na daną klase czy będzie to C24 czy C30 ma istotne znacznie. Uważam jednak że pisanie przez konstruktorów C30 i przeliczanie na taką klasą to absurd. Z doświadczenia wiem że takie drewno musiało by kosztowac z 900zł/m3 a tego nikt nie zapłaci. Ponadto jak kupowałem drewno na dach to było świeże bo nikt nie ma przesezonowanego...a klasa c24 zakłada że takie byc powinno...
pozdr
pozdr
wszystko da się zrobic...
-
Przemek
Nie no przecieżto jest naciąganie ludzi na koszty. 90% projektantów nie ma pojęcia co pisze w projekcie. Wszystko jest kopiowane z projektów, które robili 20 lat temu. Dużo betonu, dużo brojenia i jeszcze więcej drzewa na dach. A przecieżw dzisiejszych czasach to chyba o to nie chodzi. Domek po pierwsze am być tanią lekką konstrukcją a nie bunkrem i tym siępowinien zająć projektant opracowujac dany projekt.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
Przemek
Konstruktor zaproponował mi w projekcie więźby dachowej drewno konstrukcyjne klasy C30. Dom murowany, prosty dach dwuspadowy o nachyleniu połaci 43 stopnie - rozpiętość w osiach konstrukcyjnych ścian 9,5m, ustrój krokwiowo-płatwiowy (z jętką), pokrycie dachu: dachówka cementowa i pełne deskowanie. Znalazłem opinie, iż w Polsce drewno konstrukcyjne klasy C30 z materiału krajowego nie jest tak powszechnie dostępne. Zaproponowane przekroje to: krokwie 8x16 długość ok 8m, jętki 2,5x16, płatew kalenicowa 12x16 (łączona z el. długości ok. 2.5m).
Czy nie będzie problemu z zakupem drewna C30 (woj. mazowieckie) o podanych przeze mnie wymiarach i wybór klasy C30 ma również uzasadnienie ekonomiczne, czy raczej zarówno ze względu na dostępność materiału, jak i na koszty konstrukcji więźbę lepiej będzie zaprojektować z użyciem drewna niższej klasy (jakiej C24 czy C27) ?
Pozdrawiam,
Radek
Czy nie będzie problemu z zakupem drewna C30 (woj. mazowieckie) o podanych przeze mnie wymiarach i wybór klasy C30 ma również uzasadnienie ekonomiczne, czy raczej zarówno ze względu na dostępność materiału, jak i na koszty konstrukcji więźbę lepiej będzie zaprojektować z użyciem drewna niższej klasy (jakiej C24 czy C27) ?
Pozdrawiam,
Radek