Budowa domu na działce rolnej
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Budowa domu na działce rolnej
Dzien dobry kupiłam działke 3,5 ha ( status rolna) klasa IV i V w planie zagospodarowania przestrzennego widnieje zapis zakazu budowy na terenie poza pozwoleniem na postawienie budynku tymczasowego. Co moge postawic na takiej działce? Czy moge postawic domek letniskowy do 35m?Z tego co wiem budynek tymczasowy mozna postawic na okres 120 dni a nie chce ciagle go przestawiac. jak moge obejsc prawo zeby moc wybudowac tam jakies siedlisko czy nawet postawic na stałe ten domek letniskowy?
Miałam to samo, poprostu jedz do gminy i tam sie dowiedz jak można przekształcic ziemie rolną na działkę budowlaną z celem założenia nowej osady rolnej. Tylko musisz miec tyle ziemi (nawet w dzierżawie) żebyś wyglądał dla urzędu jako młody rolnik chcący rozpocząc działalnośc . Ja za dwa miesiące zaczynam kopa fundamenty 
Borykająca się z papierkami
Zapis wyraźnie mówi tylko o budynkach tymczasowych, a PB wyraźnie definiuje co to jest obiekt tymczasowy. Ogólnie to postaw tam co chcesz ale jak jakiś uprzejmy doniesie do nadzoru to będziesz rozbierać.
Z drugiej strony trochę dziwny jest ten zapis w MPZP, wyraźnie ktoś komuś chciał zrobić na złość. Podejdź do gminy i zapytaj na jakiej podstawie został taki zapis ujęty w MPZP i jakie są możliwości zmiany tego zapisu.
Z drugiej strony trochę dziwny jest ten zapis w MPZP, wyraźnie ktoś komuś chciał zrobić na złość. Podejdź do gminy i zapytaj na jakiej podstawie został taki zapis ujęty w MPZP i jakie są możliwości zmiany tego zapisu.